Gazacaust? Opinie op VRT website: “Waarom Europa van Israël een duivel maakt”

Dennis Baert - Klik voor de link
Dennis Baert – Klik op de foto voor de link naar het artikel

Dennis Baert, doctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen schrijft vandaag een opgemerkt opiniestuk op de website van de VRT.

“Het is net omdat Israël een nagenoeg Europese samenleving is bestaande uit mensen die er net zoals ons uitzien, die ook naar Tomorrow Land gaan en wiens leefwereld voor ons zo herkenbaar is, dat het zo kwetsbaar maakt voor onze haat”, schrijft Baert.

Nog enkele citaten:

We realiseren ons dat als wij zouden geconfronteerd worden met een zulke vijand – en dat lijkt steeds minder denkbeeldig – wij net hetzelfde zouden doen.

Zoals altijd stelt de bedreigde narcist niet zijn eigen zelfbeeld in vraag, maar veeleer de werkelijkheid zelf. Ten allen prijze moet de werkelijkheid zo verdraaid worden dat we niet gedwongen worden de tragiek te erkennen waarvoor Israël geplaatst wordt en die zo makkelijk de onze zou kunnen zijn.

Advertentie

Dit is de diepste drijfveer achter de Europese demonisatie van Israël. Een demonisatie waarbij Israëli’s worden voorgesteld als de instigators van dit conflict in plaats van mensen zoals wij die het recht hebben niet bestookt te worden met raketten. Een demonisatie waarbij Israëli’s worden voorgesteld als genocidaire moordenaars die bewust op kinderen schieten en niet als mensen die alles doen om dit te vermijden, terwijl ze vechten tegen een terreurorganisatie die deze waarden niet deelt en zelf trots verklaart menselijke schilden te gebruiken.

Europa zou hierin een belangrijke bemiddelende rol kunnen vervullen, maar haar elites – of wat daarvoor zou moeten doorgaan – geeft zich liever over aan de voor haar zo comfortable demonisatie van Israël en de haast absurde vergoelijking van Hamas. Hamas weet zich zo verzekerd van een vrije hand en zal zodra ze daar toe in staat is er gretig gebruik van maken om opnieuw zoveel mogelijk doden te genereren. Dat is de werkelijke prijs die betaald wordt voor woorden zoals “Gazacaust”.

Lees heel het artikel hier.