Grote belangstelling voor 58ste Bedevaart in Kazerne Dossin

DK0
De jaarlijkse herdenking aan Kazerne Dossin in Mechelen

Onder grote belangstelling ging op zondag 7 september de 58ste Bedevaart aan de voormalige Kazerne Dossin in Mechelen door. Tijdens het jaarlijkse evenement wordt het begin van de deportatie van Joden en zigeuners vanuit België door het naziregime, nu 72 jaar geleden, herdacht.

Dr. Rudi Roth

Er werden kaarsen ontstoken ter nagedachtenis van de slachtoffers van het naziregime en bloemenkransen neergelegd bij de gedenkplaat aan de ingang van de kazerne. De Mechelse burgemeester Bart Somers (Open VLD) en vice-premier Didier Reynders (MR), die de aanwezigen toespraken, deelden beiden hun ongerustheid over het hevige antisemitisme in onze straten.

Naast vertegenwoordigers van alle Joodse organisaties in ons land en van tientallen niet-Joodse organisaties was er ook een nooit eerder geziene belangstelling vanwege ambassadeurs en diplomatieke vertegenwoordigers uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Frankrijk, Ierland, Hongarije, Litauen, Polen, Tsjechie, Rusland, de Verenigde Staten en Israël.

Onderwijs

Advertentie

“Deze plaats stelt ons voor onze verantwoordelijkheid. Het is een pure schande dat wreedheden worden gebruikt als propagandamiddel en dat is ook in onze straten en steden overal in Europa merkbaar als we zien hoe het antisemitisme opnieuw de kop opsteekt. Hoe is dit nu mogelijk? Deze bijeenkomst herinnert er ons aan tot wat deze onverdraagzaamheid kan leiden”, aldus de Mechelse burgemeester Somers die ook naar de terreuraanslag op vier joodse burgers in het Joods museum in Brussel verwees.

Minister Reynders, die eveneens naar de heropflakkering van Jodenhaat refereerde, herhaalde meermaals en met de allergrootste nadruk dat preventie tegen antisemitisme in de opvoeding schuilt en dat daarvoor noodzakelijke initiatieven dienen genomen te worden.

Micha Eisenstorg, de voorzitter van de Vereniging van de Joodse Weggevoerden in België-Dochters en Zonen der Deportatie, wees op het veelvuldig misbruik dat werd gemaakt van het conflict in Gaza om antisemitische standpunten te verkondingen. 

Na de toespraken werd het Kel Malei Rahamim gebed gezongen en gereciteerd door Israël Muller, de voorzanger van de Joodse Gemeente van Antwerpen en door rabbijn Samuel Pinson. De leerlingen van het schoolkoor van Beth Aviv voerden aan het einde van de plechtigheid de Brabançonne, het Hativka en het Joodse Partizanenlied uit onder leiding van Annie Swerta