Aanstaande zondag viert oudste Joodse school van Europa 120ste verjaardag in Antwerpen

jesode-web

Op zondag 14 september 2014 viert de Jesode Hatora Beth-Jacobschool in Antwerpen een wel heel bijzondere verjaardag. De school wordt dit jaar namelijk 120 jaar. Dit wordt gevierd met een speciaal feestmoment en tentoonstelling waarbij onder andere minister van Onderwijs Hilde Crevits, minister van FinanciënAnnemie Turtelboom en burgemeester van Antwerpen Bart De Wever aanwezig zullen zijn en een kortetoespraak zullen houden. 

Naast verschillende hoogwaardigheidsbekleders uit de Joodse gemeenschap zullen ook de schepenen van Antwerpen Claude Marinower (Open VLD), Philip Heylen (CD&V), Ludo Van Campenhout (N-VA) en André Gantman (N-VA fractieleider Antwerpen) en andere politici de Joodse onderwijsinstelling met hun aanwezigheid vereren.

De school werd opgericht in 1895
De school werd opgericht in 1894

Jesode Hatora werd opgericht in het jaar 1894 en is niet alleen de oudste joodse school van het land maar zelfs de oudste van Europa.

De instelling, die erkend is door het ministerie van Onderwijs en Vorming moest tijdens de Tweede Wereldoorlog de deuren sluiten. Na de oorlog heropende de school met slechts 25 leerlingen maar ze groeide al snel uit tot een instelling die jaarlijks aan meer dan 1000 kinderen onderwijs verstrekt. De leerinstelling organiseert vandaag zowel kleuter- basis- middelbaar als secundair onderwijs.

Advertentie

In Jesode-Hatora wordt het reguliere leerprogramma van de Vlaamse Overheid gecombineerd met de Joodse traditie en krijgen leerlingen ook lessen Talmoed, Bijbelstudie en Joodse geschiedenis.

De voorzitter van de inrichtende macht, dhr.  Isi Morsel is werkelijk opgetogen dat zijn instelling deze heugelijke dag beleeft:  “Reeds 120 jaar lang bieden wij kwaliteitsonderwijs voor Joodse leerlingen aan waarbij de respectvolle omgang met de moderne samenleving hand in hand gaan met onze religieuze overtuiging”.

PROGRAMMA:

Voor de ouders, sympathisanten, directie en leerkrachten

13:30 Videopresentatiegevolgd door toespraken schoolvoorzitter en politici (ministers Crevits, Turtelboom en burgemeester De Wever)

14:15 Feestelijke brunch en opening tentoonstelling voor het publiek

ADRES: Jesode Hatoraschool, Steenbokstraat 4, 2018 Antwerpen. Wijk Zurenborg.
Parkeren mogelijk in de parking van Delhaize op loopafstand, adres: Rolwagenstraat 47, 2018 Antwerpen

Er zijn zowel joodse als profane lessen
Er zijn zowel joodse als profane lessen