Voorbarig bericht over Belgische erkenning Palestijnse staat

Op woensdag 3 december publiceerden De Standaard en Le Soir het nieuws dat de vier regeringspartijen  MR, N-VA, Open Vld en CD&V binnenkort in het parlement een resolutie indienen én goedkeuren die de regering oproept om Palestina als onafhankelijke staat te erkennen. “De regering zal nota nemen van die aanbeveling en er gevolg aan geven”, aldus Le Soir. Maar volgens minister Didier Reynders zal het helemaal niet zo een vaart lopen. 

Minister van Buitenlandse Zaken Reynders zegt dat het de regering is die zal beslissen over de erkenning van een Palestijnse staat en “dat dit nog lang niet aan de orde is”. Dat moet niet eenzijdig gebeuren maar in samenwerking met Israël en Europa”, aldus Reynders tijdens het Radio 1-journaal.

In een reactie aan Joods Actueel zegt Peter De Roover (N-VA) met verbazing de berichten in de pers te lezen. “Dit is een ‘work in progress’ aldus het  parlementslid die eraan toevoegt dat er ‘geen tekst ter beschikking is en dat er dus in feite ‘niets’ is “.

Eerder vorige maand schreef De Roover in een opiniestuk dat een Palestijnse staat voor hem wenselijk is mits de erkenning van het bestaansrecht van Israël (als Joodse staat) door de Palestijnen daaraan gekoppeld zou worden en ook de veiligheid van de Israëli”s gewaarborgd zou worden.

Advertentie

Volgens Terry Davids, directeur van Joods Actueel, wringt daar het schoentje. “Hamas is aan het bewind in Gaza en staat op de lijst van terreurorganisaties van de Europese Unie. Dat is een enorm obstakel aangezien ze aansturen op de verdrijving van Joden  uit heel Israël terwijl de Palestijnse Autoriteit recentelijk nog een eenheidsregering vormde met Hamas”.