Jom HaShoah 2015: Joden van Israël en elders in de wereld herdenken de Holocaust

never-again-poster
Op woensdagavond 15 april (tot aan donderdagdagavond 16 april 2015) herdenken de Joden in Israël en in de rest van de wereld de Dag van Jom HaShoah (ofte de Shoah, in de volksmond beter bekend als de Holocaust). Dan wordt met name de moord op zes miljoen Joden herdacht die werd uitgevoerd door de nazi’s en hun collaborateurs tijdens de periode van het Duitse Derde Rijk (1933-1945) en in het bijzonder de Judeocide die plaatsvond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Bron: Brabosh

In België, Brussel, wordt Jom HaShoah vandaag donderdag 16 april 2015, om 18u30 herdacht aan het Memoriaal van de Joodse Martelaren uit België te Anderlecht.

In Antwerpen daarentegen wordt de Holocaust dit jaar op 6 mei 2015 herdacht en werd aangekondigd als “Yom Hashoah 2015 – 72ste gedenkdag van de Opstand in het Getto van Warschau en van het stoppen van het XXste treinkonvooi van Joodse Weggevoerden uit de Dossinkazerne (Mechelen) naar Auschwitz”.

De Jom HaShoah of Holocaust Herdenkingsdag werd officieel ingesteld in Israël in 1951 die toen bij wet ondertekend werd door de toenmalige eerste minister van Israël David Ben-Goerion en President Yitzhak Ben-Zvi. De datum waarop de herdenkingsdag wordt gehouden, werd afhankelijk gemaakt van de Joodse kalender en verschilt daarom van jaar tot jaar.

Advertentie

Het oorspronkelijke voorstel om Yom HaShoah te houden was op de 14de dag van de maand Nisan, de jaarlijkse herdenking van de Opstand in het Getto van Warschau (19 april 1943). Die datum bleek nogal problematisch omdat de 14de Nisan vlak voor het begin van de Pesach (Joodse Pasen) valt.

Aldus werd de datum verschoven naar de 27ste Nisan, die precies acht dagen valt voor Jom Ha-atsmaoet, of Israël’s Dag van de Onafhankelijkheid, die dit jaar volgens de Joodse kalender op 23 april 2015 wordt gevierd en volgens de internationale kalender op 14 mei (1948-2015: Israël 67 jaar!)

Verenigde Naties
Ook de Verenigde Naties herdenken de Dag van de Holocaust maar wel op een andere datum. De 191 leden van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties besloten op 1 november 2005 bij consensus om 27 januari in te stellen als datum voor de Internationale Dag van de Holocaust (International Holocaust Day).