Documentaire over ‘Joodsche Raad’ in Nederland die meehielp met de nazi’s

Voorzitter van de Joodsche Raad
Prof. David Cohen, samen met Abraham Asscher voorzitter van de Joodse Raad

Op zondag 3 mei aanstaande zendt de Nederlandse publieke omroep NPO 2 om 23.00 een uurlang durende documentaire uit over de “Joodsche Raad van Amsterdam” tijdens WOII. Deze film van Hans Knoop heeft de titel “De langste nacht voor de Joodsche Raad”. Knoop is in ons land vooral bekend als Midden-Oostendeskundige en als woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties. Lezers van Joods Actueel kennen hem vooral vanwille zijn bijdragen met scherpe analyses over de Israëlische politiek.

Knoop, die de NPO-documentaire ook zelf presenteert, laat weten dat Nederland bijlange niet het meest jood-vriendelijke land ter wereld was waarvoor het zich altijd al uitgaf. “Het tegendeel is waar want Nederland kende na Polen het hoogste percentage weggevoerde joden. De situatie was er- mede door de afgedwongen collaboratie van de Joodsche Raad- veel slechter dan de rest van West-Europa. 107.000 joden werden naar het Oosten abgeschoben”.

Instrumenteel daarin was volgens Knoop het optreden van de twee voorzitters van de “Joodsche Raad”. Hij belicht in zijn filmdocument het doen en laten van deze twee heren. In Nederland is de belangstelling voor Knoops reportage overweldigend en hij zit te gast in verschillende talkshows terwijl kranten de week na de uitzending uitpakken met interviews.
“Ook de Vlaamse joden zouden moeten kijken. Want het valt me na 25 jaar hier te wonen op hoe slecht alle Vlamingen maar zeker ook de joden op de hoogte zijn van hetgeen zich bij hun buren heeft afgespeeld”, aldus de nederbelgische documentairemaker.

En nu de Belgen
“Wij zullen alvast weten wat te bekijken volgende zondagavond”, aldus onze hoofdredacteur Freilich die eraan toevoegt dat het interessant zou zijn moest journalist Knoop een soortgelijke documentaire maken over de rol die de de Belgische tegenhanger van de Nederlandse Joodsche Raad, de ‘Vereniging der Jooden in België” tijdens WOII speelde.