“Hassan Aarab nam geen contact met Joods Forum”

Hassan Aarab, is unizo bestuurslid Deurne laat Het Laatste Nieuws weten
Hassan Aarab, is Unizo bestuurslid in Deurne, aldus de krant Het Laatste Nieuws

De Deurnese bakker, Hassan Aarab, die deze zomer antisemitische uitspraken deed op Facebook heeft geen toenadering gezocht met de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap in ons land, het Forum der Joodse Organisaties, of Joods Actueel. En dat ondanks zijn belofte aan het Centrum Gelijke Kansen om dit wel te doen.

Aarab werd na zijn uitspraken uit de CD&V gezet door nationaal voorzitter Wouter Beke. Nu blijkt dat de bakker een functie heeft gekregen als bestuurslid van ondernemersorganisatie Unizo Deurne, aldus de krant Het Laatste Nieuws.

Aarab plaatste begin augustus volgende tekst op Facebook: “Volgens mij hebben de Duitsers destijds met opzet niet alle Joden omgebracht, zodat wij nu wel beseffen waarom hij (Hitler, red.) de Joden aan het uitroeien was.”

Centrum Gelijke Kansen

Advertentie

Het Interfederaal Centrum Gelijke Kansen schreef toen in een persbericht:

Meneer Aarab heeft spijt van die uitspraak. Hij verbindt zich ertoe om contact op te nemen met de joodse gemeenschap, met het oog op een zo groot mogelijk herstel. Meneer Aarab heeft het Centrum verzekerd dat hij persoonlijk contact zal opnemen met vertegenwoordigers van de joodse gemeenschap om een constructieve dialoog aan te gaan. Het Centrum zal geen klacht indienen in dit dossier, maar zal het wel op de voet blijven volgen.

Raphael Werner, voorzitter van het Forum der Joodse Organisaties zei vandaag tegen onze redactie dat Aarab geen contact opnam met hun vereniging. Ook bij Joods Actueel is er geen contact geweest, aldus algemeen directeur Terry Davids.

Initieel zei Jozef De Witte, voorzitter van het Centrum dat “Aarab voor zijn uitspraken vervolgd en veroordeeld kan worden”.

Excuses of geen excuses?
Toen de zaak losbarstte op 7 augustus trok Aarab initieel zijn woorden niet terug, dat gebeurde pas toen de nationale en zelfs internationale pers erover schreef. Maar nadat die excuses niet mochten baten en Aarab uit de CD&V werd gezet maakte de ex-politicus een nieuwe bocht. In Gazet Van Antwerpen van 19 augustus stond toen:

Hij [Aarab] blijft achter de bewoordingen staan, maar benadrukt dat hij geen antisemiet is. “Ik wenste eens goed aan de boom te schudden”, zegt Aarab. “CD&V, maar ook andere partijen hebben de mond vol van de multiculturele samenleving. […] Door te zwijgen over de misdaden van Israël in Gaza wekten ze juist haat op tegen de Joden.”

Unizo
Unizo provinciaal directeur Peter Aerts laat intussen weten dat de organisatie het initiatief zal nemen om alle partijen rond de tafel te krijgen: “Waar het ons om gaat is ‘ondernemen’ en ondernemingen helpen, en dat zullen we blijven doen.”