Forum der Joodse Organisaties legt klacht neer tegen Hassan Aarab ondanks excuses

fjo

De vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap hebben besloten klacht neer te leggen tegen de Antwerpse CD&V politicus Hassan Aarab, ondanks de recente excuses.

Eli Ringer
Eli Ringer

Aarab had op Facebook begrip getoond voor de uitroeiing van de Joden door Hitler. Eli Ringer van het Forum der Joodse Organisaties liet aan onze redactie weten dat er toch een klacht wordt klaargemaakt voor negationisme, antisemitisme, oproep tot haat en racisme.

Eerder had Jozef De Witte van het Interfederaal Centrum Gelijke Kansen al aangegeven dat de uitspraken van Aarab strafbaar waren.

Letterlijk schreef de CD&V politicus het volgende:
“Volgens mij hebben de Duitsers destijds met opzet niet alle Joden omgebracht, zodat wij nu wel beseffen waarom hij (Hitler, red.) de Joden aan het uitroeien was”,

Advertentie

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft vanuit zijn vakantieverblijf in het buitenland al scherp gereageerd op de uitspraken.

“Komt geveinsd over”
Ondertussen heeft Aarab zijn excuses aangeboden. “Dat gebeurde pas na de storm van kritiek waardoor zijn excuses geveinsd overkomen”, zegt Ringer. “Gisterenavond stelde Aarab nog tegen Gazet Van Antwerpen dat er niets mis was met zijn uitspraken.”

Ontsporingen
Michael Freilich van Joods Actueel vindt dat er een grote verantwoordelijkheid rust bij mensen die de Israëlische militaire actie tegen Hamas omschrijven als een genocide en vergelijken met de Holocaust. “Termen als ‘Gazacaust’ in de mond nemen zoals bijvoorbeeld dokter Marc Van Ranst deed zijn de directe oorzaak van dit soort ontsporingen. Ik vraag dan ook aan iedereen om dergelijke moreel verwerpelijke vergelijkingen met evenveel ijver te bestrijden dan waarmee ze Israël bekritiseren.”


Persbericht CD&V

Verontschuldigingen Hassan Aarab

Hassan Aarab heeft ons deze morgen gecontacteerd om zijn excuses aan te bieden en wenst volgende boodschap vanuit het buitenland kenbaar te maken:

“Ik wil mij verontschuldigen voor mijn uitspraken. Steeds zoek ik naar samenwerking en verbinding tussen gemeenschappen. Ik besef nu dat mijn uitspraken hiertoe niet bijdragen, integendeel. Mijn uitspraken passen niet bij de waarden van CD&V, die ik zelf wil uitdragen. Ik heb veel mensen, ook bij mijn Joodse vrienden, zwaar geraakt. Ik wil me daarom engageren om deze verontschuldigingen ook in een persoonlijk gesprek aan de Joodse gemeenschap te bezorgen. Ik kan mijn uitspraken niet ongedaan maken, maar ik zal de gevolgen ervan dragen.”

Advertentie

Als christendemocraten zijn we verontwaardigd over de uitspraken van Hassan Aarab en hebben we onmiddellijk aan hem duidelijk gemaakt dat deze niet passen bij de waarden van onze partij.

We zijn tevreden dat Hassan Aarab ons deze morgen heeft gecontacteerd. Hij beseft dat zijn uitspraken vele mensen hebben gekwetst, zowel binnen als buiten de Joodse gemeenschap, en dat deze tegen zijn eigen waarden en die van onze partij ingaan. Hij zal de gevolgen van zijn uitspraken moeten dragen. Een gesprek met hem zal plaatsvinden zodra hij terugkeert uit het buitenland.

Schepen Philip Heylen en voorzitter van CD&V Stad Antwerpen Ariane Van Dooren zullen ook in een persoonlijk gesprek met de Joodse gemeenschap duidelijk maken dat deze uitspraken niet kunnen voor onze partij.

Wouter Beke, algemeen voorzitter CD&V
Ariane Van Dooren, voorzitter CD&V Stad Antwerpen
Philip Heylen, schepen
Marc Van Peel, schepen