Verwelkomt Proximus Israëlreizigers in Palestina? Toch niet

De Palestijnse telecom-provider Jawwal
De Palestijnse telecom-provider Jawwal

Enkele blogs zagen deze maand in de automatische tekstberichten die reizigers bij aankomst in Israël kregen een poging van Proximus om Israël van de kaart te vegen. Het smsje na aankomst wenste de reizigers nameijk “een prettig verblijf toe in Palestina”.

Joods Actueel vroeg uitleg aan de provider over dit fenomeen.Haroun Fenaux, Press Relation Manager van Proximus wist ons te vertellen dat de Belgische klant deze sms automatisch gekregen had omdat hij op dat ogenblik verbonden was met Jawwal Palestine Cellular Communications of met Wataniya Palestine Mobile Telecommuncations, beide Palestijnse operatoren.

Tijdens de vlucht

Dit komt vooral voor bij mensen die hun GSM tijdens de vlucht aan hebben gelaten. Bij het landen van de het vliegtuig wordt vlakbij Palestijns gebied gevlogen. Wie zijn telefoon netjes af heeft staan en die pas in Ben Gurion aanzet krijgt een bericht met “welkom in Israël”.

“Maar”, zo waarschuwt de woordvoerder, “zelfs als deze dame of heer zich niet in Palestina bevond, is het toch mogelijk dat de klant op één van deze netwerken is terecht gekomen. Dit gebeurt wanneer men zich in een grensgebied bevindt”, aldus de verklaring van Proximus.

Advertentie

Jordanië

Wie ooit al eens in de zuidelijke badstad Eilat geweest is kent het fenomeen waarschijnlijk ook. Je zit dagen op een Israëlisch netwerk om dan plots op Telecom Jordanië terecht te komen. De radiogolven kunnen door atmosferische omstandigheden wel eens het GSM-signaal kilometers verder sturen.

Palestina is geen staat

Deze uitleg verklaart wel de ontvangst van het sms-bericht maar als bedrijf waarin de Belgische overheid in meerderheid als aandeelhouder aanwezig is mag wel verwacht worden dat Proximus de correcte benaming “Palestijnse Autonome Gebieden” hanteert en niet de naam van de vooralsnog onbestaande staat Palestina. Dat is trouwens ook het geval voor de informatie op de website van de provider die eveneens Palestina vermeldt.