Donderdagavond op Canvas: Michael Freilich gidst minister Jambon rond in Israël


Naar aanleiding van de herdenking van de aanslagen op Brussels Airport en in het metrostation van Maalbeek, vandaag precies één jaar geleden, zendt de openbare omroep  op do 23maart op Canvas de VPRO-reportage ‘Checkpoint’ uit. De reportage behandelt verschillende aspecten van de Israëlische veiligheidscultuur en wat ons land daaruit zou kunnen leren.

De documentairemakers  volgen vice-premier en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon tijdens zijn recente bezoek aan Israël. Hij wordt tijdens dit bezoek ondermeer vergezeld door hoofdredacteur Michael Freilich van Joods Actueel die zelf goed op de hoogte is van de veiligheidsmaatregelen in Israël. In de reportage is meermaals te zien hoe de vice-premier en Michael Freilich samen optrekken. Minister Jambon sprak in Tel Aviv op het Homeland en Cyber Security Congress waar hij kennis maakte met de nieuwste ontwikkelingen op gebied van beveiliging. “We zijn Israël zeker dankbaar”, verklaarde de minister achteraf aan Joods Actueel. Sinds de verschrikkelijke aanslagen in Zaventem begeleidt Israël ons land op het vlak van veiligheid voor onze luchthaven. “Volgens het principe ‘train the trainers’ leggen Israëlische security-experts aan onze opleiders uit hoe dat in zijn werk dient te gaan”.

Ook kritiek
De Israëli’s delen hun wereldwijd erkende expertise omtrent Behavior Dectection met ons land. Er wordt vooral gekeken naar verdacht gedrag en patronen. Toch werd er in het verleden vooral bij SP.A-er Dirk Vander Maelen vaak kritiek genoteerd op de Israëlische beveiliging van EL AL-vluchten op Zaventem. Wij vroegen aan hem of hij nog altijd zo hard van leer trekt tegen soortgelijke maatregelen zeker nu hij weet dat met een eerdere invoering van deze veiligheidsmaatregelen mogelijk de slachtoffers en hun families onnoemelijk veel leed kon bespaard blijven. Tot op dit ogenblik heeft de socialistische volksvertegenwoordiger nog niet geantwoord op onze vraag maar we hopen later alsnog zijn reactie te plaatsen.

Prima samenwerking tussen Israël en België
Volgens minister Jambon is er sprake van een vlotte samenwerking met Israël en is er sprake van een geslaagde uitwisseling van informatie tussen de betrokken diensten. “Het is duidelijk dat beide partijen gemotiveerd zijn,” aldus Jambon die ook de samenwerking tussen Belgische en Israëlische bedrijven hoog op de agenda blijft plaatsen.