Belgische en Vlaamse politici feliciteren Israël met 70ste verjaardag via Joods Actueel

Premier Michel en Israëlisch president Rivlin (foto: Flash ’90)

Via Joods Actueel hebben premier Michel, minister-president Bourgeouis en de voorzitters van de Vlaamse partijen hun felicitaties overgemaakt aan Israël, dat vandaag zijn 70ste verjaardag viert. Lees in dit artikel hun berichten.

Beknopt overzicht;

Premier Michel:

Naar aanleiding van de 70e verjaardag van de onafhankelijkheidsverklaring van de staat Israël, wens ik eerste minister Benjamin Netanyahu en de Israëlische regering, de Israëlische ambassadeur in België, mevrouw Simona Frankel, alsook het hele Israëlische volk dan ook oprecht veel geluk en succes toe. Ik richt deze wensen natuurlijk ook aan onze Joodse landgenoten en aan alle vrienden van Israël.

Advertentie

 

Vlaams minister-president, Geert Bourgeouis

Gelukwensen aan de Israëlische regering, de Israëlische ambassadeur in Brussel en de burgers van de staat Israël. Ook mijn gelukwensen aan onze Vlaamse Joodse medeburgers die zich emotioneel verbonden weten met Eretz Yisraël. Begin mei breng ik een werkbezoek aan Israël en Palestina. Ik verheug mij op de politieke, economische en culturele contacten.

 

Wouter Beke (CD&V)

Naar aanleiding van die verjaardag past het om oprechte gelukwensen te formuleren. Voor ons land en voor de Europese Unie is Israël een belangrijke partner in de regio, en terecht wordt door de Unie en haar lidstaten geïnvesteerd in goede relaties met Israël, in politieke dialoog en in samenwerking op uiteenlopende gebieden.

 

Advertentie

Bart De Wever (N-VA)

Nu Israël haar zeventigste verjaardag viert, wil ik dan ook alle Israëlische burgers en al wie een emotionele, culturele of familiale band met het Heilige Land heeft, van harte feliciteren. In de eerste plaats denk ik daarbij aan de sterke Joodse gemeenschap in Antwerpen die onmiskenbaar een wezenlijk onderdeel is van het sociaal weefsel van onze stad. En die vreedzaam en respectvol samenleeft in de diverse stadsgemeenschap die Antwerpen als wereldhaven en diamanthoofdstad is. Ik wens hen en Israël vrede, voorspoed en geluk toe.

 

Gwendolyn Rutten (Open VLD)

70 jaar onafhankelijkheid, 70 jaar een eigen staat, dat verdient om gevierd te worden. En dat verdient gelukwensen, ook vanwege Open Vld. Wat ons bindt, is het geloof in een aantal belangrijke waarden: democratie, rechtstaat, persvrijheid, op al die vlakken kan je Israël toch wel een unicum in het Midden-Oosten noemen.

 

Sp.a

We zijn zeventig jaar na de historische stemming in de VN om Palestina te verdelen in een onafhankelijke Joodse en Arabische staat, met Jeruzalem als internationaal gebied. België onderhield steeds goede relaties met Israël en is steeds bereid geweest om te bemiddelen op het diplomatiek toneel.

 

Groen

Naar aanleiding van het 70-jarig bestaan van Israël willen wij met Groen onze expliciete hoop uitspreken voor een spoedige oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict.

 

Lees hier de volledige teksten – download de PDF uit Joods Actueel