Netanyahu en Poetin hadden ‘goede ontmoeting’ in Parijs

Netanyahu en Poetin (foto: Flash ’90)

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Russische president Vladimir Poetin ontmoetten elkaar zondag tijdens een herdenkingsplechtigheid voor de 100ste verjaardag sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog in Parijs. Dit was de eerste ontmoeting van de twee sinds het neerhalen op 17 september van een Russisch legervliegtuig door Syrische luchtafweer die in feite Israëlische gevechtsvliegtuigen bestookten.

Brabosh.com

“Het gesprek met president Poetin was goed en zakelijk. Ik zou het zelfs als heel belangrijk omschrijven,” vertelde Netanyahu aan verslaggevers, eraan toevoegend dat hij ook met de Amerikaanse president Donald Trump heeft gesproken.

De relaties tussen Israël en Moskou staan gespannen sinds de neergang van het vliegtuig. Na het incident heeft Rusland S-300 luchtdoelraketten afgeleverd aan Syrië, ondanks de waarschuwingen van Israël dat de inzet van dergelijke wapens de regio verder kan destabiliseren.

Israël en Rusland hebben een militair coördinatiemechanisme voor Syrië gehandhaafd. Rusland verleent belangrijke luchtsteun aan de troepen van president Bashar Assad, terwijl Israël tientallen aanvallen heeft uitgevoerd tegen Iraanse milities in het land.