“Oorlogsburgemeester Delwaide speelde actieve rol bij Jodendeportaties” – reactie over Delwaidedok

Volgens een nieuw boek van historicus Herman Van Goethem, was de rol van oorlogsburgemeester Leo Delwaide (CVP) veel groter dan eerst gedacht met betrekking tot de Jodendeportaties. Michael Freilich zal zijn partij vragen om stappen te ondernemen.

In de volgende uitgave van Joods Actueel brengen wij een uitgebreid interview met de auteur en een voorstelling van het boek, 1942.

Ondertussen heeft Groen Antwerpen een interpellatie ingediend om de naam van het Delwaidedok in de Antwerpse haven te veranderen.

Wouter Van Besien in De Morgen:

Advertentie

“Als de stad een havendok naar iemand vernoemt, dan is dat een bijzonder grote eer. We moeten ons afvragen of dat nog gepast is voor een oud-burgemeester die volgens historici actief heeft meegewerkt met de nazi’s om Antwerpse Joden te deporteren”.

Michael Freilich, N-VA kanidaat in Antwerpen reageert eveneens:

“Ook bij mij kwam de vraag op wat we moeten doen met het Delwaidedok. Enerzijds is het niet haalbaar dat tientallen straten en monumenten in dit land van naam veranderen, anderzijds moeten we respect betonen voor de slachtoffers van de Holocaust en hun nazaten hier bij ons.

Mijn eigen grootvader werd in de straten van Antwerpen opgepakt door de politie en de Gestapo, ik weet dus uit eerste hand waar het over gaat.

Ik vind het daarom een goed idee om hier een debat over te voeren en stel voor dat het wetenschappelijk comité dat de stad adviseert inzake WOII-herdenking, in samenspraak met de vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, deze vraag op een serene manier onderzoeken. Ik zal mijn partij daarom ook vragen om dergelijk initiatief te ondersteunen, indien ook de Joodse organisaties vragende partij zijn.

In het verleden is reeds gebleken dat dergelijke werkwijze tot een goed akkoord heeft geleid over een toekomstig op te richten herdenkingsmonument in Antwerpen.”