UGent hanteert ‘haakneus’ als gebarentaal-symbool voor Jood

Tot voor kort werd in de Vlaamse Gebarentaal voor het woord ‘Jood’ het gebaar gebruikt waarbij men over een denkbeeldig baardje wrijft. Dat is zo overal ter wereld behalve in het nieuwe Vlaamse Woordenboek van de Gebarentaal dat in samenwerking met de UGent werd ontwikkeld. Daar bedachten ze niets beters dan ‘Jood’ en ‘Joden’ voor te stellen als een iemand met een grote haakneus. 

“Ik dacht dat het een grap was toen ik het hoorde”, reageert N-VA Kamerlid Michael Freilich die voor zijn partij het antisemitisme opvolgt.

“Joden met haakneus omschrijven, berust op een eeuwenoud en achterhaald antisemitisch cliché. Dit soort stereotypering is er écht over. Ik hoop dat de UGent dit zo snel mogelijk veroordeelt en rechtzet, maar vooral intern bekijkt hoe dit is kunnen gebeuren.”

“Bij ons is het consternatie alom wanneer in het (Italiaanse) voetbal zwarte spelers met oerwoudgeluiden worden onthaald, laten we dus zeker niet blind blijven voor wat in ons land gebeurt.”

Achterhaald cliché

Antisemitsche cliché zoals gebruikt tijdens de oorlog
Advertentie

De nazi’s gebruikten de haakneus om Joden als schrikbarend af te beelden. Voor de goede orde, het cliché dat Joden grote neuzen hebben werd reeds lang naar de prullenmand verwezen. Antropoloog Maurice Fishberg nam in 1911 de proef reeds op de som door 4000 Joodse neuzen te meten. Daaruit bleek nauwelijks 14 procent in de categorie ‘haakneus’ te vallen wat in lijn ligt met de rest van de bevolking.

Reactie

De Ugent ziet geen reden om afstand te nemen. Hun reactie:
“Onderzoekers van Vlaamse universiteiten waaronder de UGent waren betrokken bij het ontstaan van het woordenboek Vlaamse Gebarentaal. Ze nemen geen standpunt in over die gebaren, en vellen er geen waarde-oordeel over.”

Waar de Gentse Unief wel aanstoot aan neemt is de titel van ons artikel:
“Het woordenboek wordt beheerd door het Vlaamse GebarentaalCentrum en vindt omwille van zijn ontstaansgeschiedenis onderdak op een UGent-server. De titel van uw artikel is dus niet correct. Mag ik u dan ook vragen om dat recht te zetten?”

Michael Freilich: “Dit is nu echt een gemiste kans van de UGent en het stemt mij droevig dat de rector weigert om hier zelfs een standpunt over in te nemen.

Dit past volgens mij in hetzelfde plaatje als Unia waar we linkse en progressieve kringen vooral één klokje horen luiden over discriminatie maar als het over Israël of Joden gaat kan de pret niet op. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de verdediging van een anti-joodse column door een prof aan deze unief, foute informatie over Joden als slavenhandelaars tijdens de Middeleeuwen en de vele anti Israël maatregelen en uitspraken van instanties of personen gelieerd aan de UGent.”