5 Joodse TV-programma’s op de buis

Volgende maand treft u volgende interessante programma’s op Nederland 2 bij de EO.

Zondag 1 december 15.20 uur NPO 2: Van Greppel naar Voorgrond – De Joden van Oekraïne
In de documentaire onderzoekt journaliste Rachel Levy de Joodse maatschappij in Oekraïne. We zien hoe de succesvolle zakenman en politicus Anatoly Hirschfeld zijn zakenimperium heeft opgebouwd. Hirschfeld (1957) is een man met een missie die intensief betrokken is bij de wederopbouw van de Joodse gemeenschap na de val van het communisme.

Zondag 8 december 15.20 uur NPO 2: Leegstaand Monument
In de uitgestrekte polder van de Noordhollandse Wieringersmeer staat het voormalig Joods Werkdorp. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw worden er Joden opgevangen die Duitsland zijn ontvlucht als gevolg van het Nazi-regime. In het speciaal opgericht opleidingscentrum leren zij een ambachtelijke vakopleiding die hen in staat moet stellen te emigreren naar Palestina of Amerika. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog wordt de plek ontruimd en de meeste bewoners afgevoerd naar concentratiekampen.

Woensdag 11 december 22.55 uur NPO 2: 2Doc: Parallel
Choreografe Ruth Meyer keert in deze kunstzinnige documentaire terug naar de oorsprong van haar verbeeldingskracht; haar onderduiktijd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met een aantal beeldend kunstenaars en choreografen met wie ze zich verwant voelt, wordt een dansmozaïek gecreëerd. Deze poëtische visualisatie brengt op persoonlijke wijze de helende werking van de verbeelding tot leven. Dit ‘gesamtkunstwerk’ op het snijvlak van dans, beeldende kunst, drama en documentaire is een ware ode aan de fantasie.

Advertentie

Zondag 15 december 15.20 uur NPO 2: Het Vermoorde Theater
In “Het Vermoorde Theater” verbeeldt regisseur Frans Weisz de geschiedenis van het Jiddisch Staatstheater (Moskovskii Gosudarstvennyi Evreiskii Teatr – GOSET), dat de deuren officieel opende in 1921 in Moskou.
Het was in een tijdperk van revolutie, vernieuwing, verandering en dromen. Bezoekers zagen voorstellingen en decors en hoorden muziek zoals nog nooit tevoren. De grote vernieuwende kracht van het Joods theater was afkomstig van twee kunstenaars: regisseur Alexander Granovski en schilder Marc Chagall.

Zondag 22 december 15.20 uur NPO 2: Monne de Miranda – Zoon van Mokum
Het bijzondere levensverhaal van Salomon Rodrigues de Miranda, die vooral bekend is onder de naam Monne de Miranda. In 1919, -dit jaar honderd jaar geleden- wordt hij de eerste Joodse wethouder van Amsterdam. Maar De Miranda voelt zich vooral socialist en in die hoedanigheid strijdt hij zijn hele leven voor het verbeteren van de levensomstandigheden van de Amsterdamse arbeiders.