Paus Franciscus veroordeeld ‘wedergeboorte’ van het antisemitisme

De Paus bij een bezoek aan Israël Archiefbeeld (Flash ’90)

Paus Franciscus heeft vandaag, tijdens zijn wekelijkse audiëntie, de “onmenselijke, onchristelijke wedergeboorte” van het antisemitisme uitdrukkelijk veroordeeld.

“Op een moment dat de wereld dacht dat de wreedheden van de Holocaust achter ons liggen, is er hier en daar een hergeboorte van Jodenvervolging. Joden zijn onze broers. Zij moeten niet vervolgd worden.”

De uitspraken van de paus komen er kort nadat de Italiaanse senator Liliana Segre, een 89-jarige holocaustoverlevende en senator voor het leven, opriep tot de oprichting van een parlementaire commissie om haat, racisme en antisemitisme te bestrijden na onthullingen dat ze het onderwerp is van 200 sociale media-aanvallen per dag omdat ze joodse is.

Als 13-jarig meisje werd de joodse Liliane in januari 1944 per trein op transport gezet naar het beruchte vernietigingskamp Auschwitz. Ze werd daar onmiddellijk van haar vader gescheiden, hij werd kort daarna vermoord. Liliana Segre overleefde de Shoah ternauwernood.

Na de oorlog keerde Segra terug naar Italië maar weigerde in het begin om over haar gruwelijke ervaringen te praten. Later zag ze echter in dat het belangrijk was om erover te getuigen vooral voor de jongeren om ervoor te zorgen dat er geen nieuwe Holocaust zou ontstaan. Als dank voor haar inzet werd ze door de Italiaanse president Mattarella beloond met de titel senator voor het leven.

Advertentie

Haar voorstel is met 151 stemmen vóór, 98 onthoudingen en zonder een tegenstem aangenomen. Na de stemming stonden de senatoren van de regeringspartijen spontaan op en applaudisseerden voor hun collega Segre De rechtse oppositie bleef echter gewoon zitten. „We zijn onvoorwaardelijk tegen racisme, geweld, haat en antisemitisme. Maar we willen niet dat links hiermee over racisme gaat spreken als wij zeggen dat de Italianen op de eerste plaats moeten komen. We willen niet dat mensen gemuilkorfd worden en dat we een politiestaat worden”, aldus partijleider Lega-Nord, Matteo Salvini.

Terry Davids