De Wever betreurt incidenten Dossin en Aalst tijdens Chanoekatoespraak


Naar jaarlijkse gewoonte zorgden de mensen van de Lubavich-Chabadbeweging ervoor dat de joodse kandelaar, ter ere van het Chanoekafeest, ontstoken werd op een publieke plaats in Antwerpen. Voor het eerst stond de kandelaar opgesteld aan het vernieuwde Operaplein, vlak naast de ingang aan het pre-metrostation Opera. Zo’n 300 aanwezigen volgden de plechtigheid onder het waakzaam oog van de lokale politie.

De kandelaar zal een week lang opgesteld staan en er zal, zoals de traditie het wil, elke avond een extra licht gaan branden. Burgemeester Bart De Wever sprak de bezoekers toe evenals Kamerlid Michael Freilich, eerste gedeputeerde Luk Lemmens, Schepen voor sport en diamant Ludo Van Campenhout en gemeenteraadslid André Gantman.

Incidenten

In zijn toespraak poneerde de Antwerpse burgemeester dat de Shoah bij de Joodse gemeenschap om begrijpelijke redenen een gevoelig onderwerp blijft. Hij betreurt het dan ook dat incidenten zoals Aalst Carnaval en Kazerne Dossin tonen dat sommigen daar geen rekening mee wensen te houden. Het antisemitisme van de Britse socialisten met Jeremy Corbyn van de Labourpartij omschreef De Wever als ‘verwerpelijk’. Hij riep politieke partijen in ons land ook op om dat soort parcours te verlaten.

Verschillende andere prominenten waren aanwezig waaronder schepenen De Ridder en Marinower, districtsburgemeester Cordy en jeugdschepen Van Leuffel. Het geheel werd afgesloten met een zegen van de rabbijn, joodse muziek en lekkere traditionele oliebollen voor alle aanwezigen.