Naftali Bennet ingezworen als nieuwe premier van Israël

Op zondagavond, 13 juni 2021, werd Naftali Benett (49) ingezworen als nieuwe premier van de staat Israël. Hiermee komt een einde aan het 12-jarige bewind van Benjamin Netanyahu, die nu het hoofd van de oppositie is geworden.

Netanyahu beloofde er alles aan te doen opdat hij snel opnieuw aan de macht zou komen aangezien de nieuwe regering er volgens hem vooral gekomen is door gebroken beloften aan het Israëlische volk namens de meerderheidspartijen. Premier Bennet liet het niet aan zijn hart komen en zal eerst 2 jaar premier zijn in een rotatiesysteem met nu vicepremier Yair Lapid. In zijn toespraak had Bennet het over een nieuwe periode voor Israëli’s die de voorbije jaren een cyclus van verkiezingen, interne strubbelingen en verdeeldheid hebben gekend onder Netanyahu.

In totaal nemen acht partijen deel aan de macht waaronder voor het eerst ook een Arabische partij. Hiermee wordt de bewering, als zou Israël Apartheid belijden, voor de zoveelste keer naar de prullenmand verwezen.

De coalitie wordt gezien als fragiel met slechts één zetel op overschot en met ideologieën van extreemlinks tot extreemrechts in één regering. Hun grootste gemende deler is de afkeer voor oud-premier Netanyahu. De nieuwe regering kreeg in de Knesset de steun van exact 60 leden en 1 onthouding, 59 Parlementsleden stemden tegen.

De nieuwe regering Bennet-Lapid is daarom vooral van plan om in te zetten op economie, relance, arbeidsmarkt en onderwijs, allemaal topics die niet heel controversieel zijn. Of, en voor hoe lang, de cohesie stand zal houden en of de aversie van Netanyahu voldoende is om hen lange tijd bijeen te houden, dat zal enkel de tijd ons kunnen vertellen.

Advertentie

foto’s: Flash 90