EXPO 2020 DUBAI: een wereldprimeur

Voor het eerst in de geschiedenis van de Wereldtentoonstelling heeft elk deelnemend land zijn eigen paviljoen. 192 landen tonen hun beste creaties en geven de bezoekers een voorproefje van hun prestaties op het gebied van cultuur en wetenschap met aandacht voor hun eigen  tradities. De Dubai Expo 2020 is tevens de eerste wereldtentoonstelling die in het Midden-Oosten plaatsvindt. Het thema “Connecting minds, creating the future”  wordt uitgebouwd rond de subthema’s mobiliteit, duurzaamheid met verwijzingen naar de kansen die ons allemaal moeten inspireren om de aarde te beschermen, nieuwe grenzen te verkennen en een betere toekomst op te bouwen.

Er is ontzettend veel te beleven bij Expo 2020 Dubai. Indien men de paviljoenen van alle landen wenst te bezoeken dien je beslist minstens drie dagen te voorzien. Je kan logeren kan in het Rove Hotel gelegen in de Expo Dubai.

Het Al Wasl Plaza is het kloppende hart van de Expo waar dagelijks ongeveer 60 evenementen per dag plaatsvinden. De architectuur van het plein is geïnspireerd op het logo van de Dubai Expo. Elke avond geniet de bezoeker van een  indrukwekkende voorstelling met 360-graden projectie, geluid en licht. Niet te missen!

Het paviljoen van de VAE, ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava, openbaart duidelijk zijn inspiratiebron: “een vliegende valk” en vertelt het verhaal van de VAE als een mondiaal centrum en de ambitieuze plannen voor de toekomst. (lees verder onder de foto)

Het Israëlisch paviljoen
Het Israëlisch paviljoen
Advertentie

Het Israëlische  Paviljoen  weerspiegelt de geest van openheid van de regio met een architectonisch ontwerp zonder muren of grenzen. Dag en nacht schittert het paviljoen met zijn zeven torenhoge “Gates to the Future”, die zijn voorzien van dynamische kamerhoge LED-schermen. Vanaf de brede ingang beklim je een fantasierijke woestijnhelling – die het landschap symboliseert dat Israël en de Arabische Golfregio delen – op weg naar een schat aan ervaringen. Zet een virtual reality (VR)-bril op voor een cameratour, bekijk de meeslepende audiovisuele show “Let’s Connect” en vergeet niet een foto te maken in de augmented reality-verbeterde fotozone.

Het ontwerp van het Belgische paviljoen is opgevat als een hoge boog met verticale tuinen op de gevels en bestaande uit verschillende verdiepingen. Er werd gebruik gemaakt van Belgische, of van oorsprong Belgische, technieken, toepassingen, producten en materialen, zowel voor de binnenkant als voor de buitenkant van het paviljoen. Eén van de blikvangers van het Belgisch paviljoen is de “Gyronef”, een levensgrote versie van de helikopter uit de Suske en Wiske-stripverhalen. De Gyronef is volledig vervaardigd uit recyclagemateriaal afkomstig van een bedrijf dat metaalafval verwerkt tot herbruikbaar schroot.

Het Amerikaans paviljoen, ontworpen door Woods Bagot, biedt naast de tentoonstelling dagelijks een cultureel programma aan  om de bezoekers te vermaken. Er zijn meer dan 275 artiesten, sprekers en er is bijzondere aandacht voor authentieke Amerikaanse dans en muziek. Alle muziekgenres passeren er de revue: jazz, rock, country en de bekende marching bands ontbreken niet op het appel.  Stap ook op de bewegende loopbrug die je langs de verschillende exposities voert en laat zien hoe vrijheid heeft geholpen om kansen voor iedereen te creëren.

Het Nederlandse paviljoen verheerlijkt de  natuur, met een verticale boerderij met eetbare planten en regenwaterirrigatie op zonne-energie als buitengewone blikvanger. Het Italiaanse paviljoen huisvest een spectaculair meesterwerk: een 3D-geprinte replica van Michelangelo’s standbeeld van David. In het Singapore-paviljoen wandelt men door een tropisch regenwoud.  Het Britse paviljoen, geïnspireerd op een van de projecten van Stephen Hawking, vestigt  de aandacht op het belang van kunstmatige intelligentie en op de verwezelijkingen van de Britse ruimtevaartsector.

Voor ons was het Vrouwenpaviljoen in samenwerking met Cartier ons een must-visit. Dit paviljoen richt zich op vrouwelijke empowerment door middel van een meeslepende reis op basis van het thema ‘Omdat wanneer vrouwen gedijen, de mensheid gedijt’. Het belangrijkste doel van het Vrouwenpaviljoen is om de prestaties van vrouwen in het verleden en het heden te benadrukken, om de publieke aandacht te vestigen op de rol die ze spelen in moderne economische, sociale en politieke kwesties, en om anders te kijken naar hun bijdrage aan de ontwikkeling van onze wereld en het creëren van een betere toekomst voor volgende generaties

Daarnaast wil het Vrouwenpaviljoen de aandacht vestigen op vrouwen en mannen die vochten voor gelijke rechten en kansen, en op de uitdagingen waarmee vrouwen in de wereld van vandaag worden geconfronteerd. Dit  project focust niet alleen op de moderne prestaties van vrouwen maar gaat ook niet voorbij aan alle eerdere succesvolle bijdragen van vrouwen in de ontwikkelingsgeschiedenis van de mensheid.

Het beste van de Expo voor kinderen
(lees verder onder de foto)

Geef je ogen de kost in Expo 2020!
Advertentie

Bezoekers van alle leeftijden kunnen genieten van spannende tentoonstellingen en ervaringen tijdens Expo 2020 Dubai. Onderliggende thema’s zijn het beschermen van onze dierbare planeet en nieuwe ontdekkingen doen.

Gezinnen kunnen een bezoek brengen aan Terra, het ‘Duurzaamheidspaviljoen’. Hier is een speciale zone voor kinderen met een waterval en leuke educatieve elementen. Ze kunnen bijvoorbeeld dichtbegroeide bossen verkennen om te zien hoe wortels met elkaar communiceren, een flipperkastspelletje spelen waarbij de toekomst van de planeet in hun handen ligt en kennismaken met Gnasher, een gigantische ‘vis’ die symbool staat voor het overmatige consumeren.

Al Wasl Plaza is nog zo’n plek vol entertainment die u als gezin niet mag missen, met mascotteshows met het leuke duo Rashid en Latifa. Een hoogtepunt is Salama’s Secrets, waar broer en zus het opnemen tegen Mr. Scrap om de geheimen van Salama te onthullen en de schoonheid van de aarde te herstellen. Hier mag u briljant acteerwerk, liedjes en veel interactie met het publiek verwachten. In Al Forsan Park pakt uit met een thematische aanpak  met een verrassend cultureel aanbod.   In Al Wasl Plaza kan jong en oud kennismaken met ‘Latifa’s Adventures in Space City’, waar kinderen in een ruimte ‘zonder zwaartekracht’ boven netten kunnen springen en in een replica van de ‘Hope Probe’ kunnen stappen. Daarmee maken ze kennis met de toekomstige ruimtevaartmissie naar Mars van de VAE

Reizen naar en van de Expo 2020

Expo 2020 Dubai beslaat maar liefst 4,38 vierkante kilometer en bevindt zich naast Al Maktoum International Airport in Dubai-Zuid. De locatie is bereikbaar via de weg en heeft een eigen metrostation dat 44.000 passagiers per uur kan verwerken.

Naast talloze taxi’s en digitale vervoersopties zijn er openbare bussen en er is vanzelfsprekend gezorgd voor parkeergelegenheid voor de auto’s. U kunt ook gratis meerijden met de 350 Expo Rider-bussen, met handige haltes bij Dubai International Airport, The Dubai Mall, Palm Jumeirah en andere belangrijke locaties in Dubai en de VAE. Vraag in uw hotel wat de dichtstbijzijnde halte is.

Eenmaal ter plaatse is er een gratis shuttlebus die een route volgt om de locatie heen, zodat u altijd in de buurt bent van de Expo. U kunt ook zien welke evenementen van allerlei aard plaatsvinden als u de officiële mobiele Expo 2020 Dubai-app op uw smartphone of tablet installeert. Met deze app kan u niet alleen uw route uitstippelen maar ook uw reservaties beheren.

Expo 2020 Dubai: is ongetwijfeld de plaats waar gans de wereld elkaar ontmoet  in Dubai om op een nieuwe manier de prestaties en genialiteit van de mens te vieren tijdens een ongeëvenaarde show.  Nog te bezoeken tot en met 31 maart 2022.