Gewezen CD&V raadslid Hassan Aarab: “De beste Jood is nog altijd een dode Jood”

De antisemitische Facebookpost van Hassan Aarab

Hassan Aarab, de naam klinkt onze lezers misschien bekend in de oren. Deze gewezen bakker en voormalig CD&V-districtsraadslid uit Deurne kwam in het verleden herhaaldelijk negatief in het nieuws met anti-Joodse uitspraken. Dat doet hij nu opnieuw met een nieuwe, flagrante, post op Facebook. Er werd klacht neergelegd bij de politie die de zaak onderzoekt en ook de Marokkaanse gemeenschap in Antwerpen reageert geschokt.

In 2014 kwam de toenmalige CD&V-er voor het eerst in beeld met zijn uitspraak dat Hitler met opzet niet alle Joden zou hebben uitgeroeid, opdat de mensheid zou beseffen waarom hij dat volk zo haatte en wilde uitroeien. Aarab werd geschorst door zijn partij en doorliep een drie-jaar durend rehabilitatietraject.

Holocaustherdenking

Hij bood uiteindelijk zijn excuses aan bij de Joodse gemeenschap, was aanwezig op de Holocaustherdenking én hij ging op bezoek naar Kazerne Dossin. “Iedereen kan een fout maken”, was de teneur bij het Forum der Joodse Organisaties die in 2017 de verontschuldigingen van Aarab aanvaardde. Kort nadien werd hij ook door zijn partij, de CD&V, gerehabiliteerd.

Swastika

Advertentie

Aarab had dus het licht gezien. Fast forward vier jaar later, naar 2021. Hassan Aarab draait de lichtknop terug om. Hij neemt de digitale pen weer ter hand en schrijft op Facebook dat hij niet houdt van de Israëlische vlag. Dat is zijn volste recht, de ene vlag is nu eenmaal mooier dan de andere en over smaken en kleuren valt niet te twisten… Echter, waar hij wederom zwaar beledigend over de schreef gaat is door zijn vergelijking van deze vlag met de swastika, het hakenkruis op de vlag van nazi-Duitsland. Dat was er teveel aan voor de CD&V die de man prompt aan de deur zet, terecht.

Volharding in het kwade

En, hoewel hij zichzelf duidelijk omschrijft als ‘niet-antisemitisch’, doet hij er nu opnieuw een schepje bovenop. Midden april haalde Aarab op Facebook, zonder enige provocatie, uit naar Joods Kamerlid Michael Freilich en naar voorzitter Nico Volkceryck van NSZ Antwerpen. Hij eindigde zijn betoog met de woorden “dat er verschillende soorten Joden zijn, maar dat de beste Jood nog altijd een dode Jood is.”

Dat laatste viel bij Volkceryck niet in goede aarde. “De man is blijkbaar onverbeterlijk want dat is keer op keer hetzelfde met hem. Ik heb natuurlijk veel goede Joodse vrienden en kennissen en zowel ik als zij zijn geschokt door deze woorden. Dat is trouwens niet de moslimgemeenschap die ik ken. Vorige week was ik nog op een grote iftarmaaltijd en daar heeft men veel respect voor de verschillende gemeenschappen in Antwerpen”.

Verschillende bezorgde Joodse inwoners van Antwerpen legden bij de politie een klacht neer voor antisemitisme en het oproepen tot haat en geweld. De politie opende een onderzoek.

Etnomarketing

Volgens onze informatie zou Hassan Aarab niet langer als bakker werkzaam zijn in Deurne maar aan de slag zijn bij een groot bedrijf waar hij de etnomarketing verzorgt. “Die zullen blij zijn als ze horen wat voor een bijzonder marketingtechnieken ze van deze kerel kunnen opsteken”, was de teneur bij de mensen die een klacht neerlegden tegen Aarab.

Advertentie

“Gesprek op ambassade”

De fractieleider van Vooruit in de Antwerpse gemeenteraad, Hicham El Mzairh, is zelf van Marokkaanse afkomst en reageert geschokt tegenover Joods Actueel: “Walgelijk. Dat is het woord dat het beste past bij de uitspraak van deze man. Hoe is het mogelijk, want het is niet de eerste keer. Die man verandert blijkbaar geen haar, ook niet nadat ze hem bij de CD&V lieten opstappen.

Maar het allerergste vind ik dat hij met zijn infame opmerkingen de Marokkaanse Antwerpenaren besmeurt tegenover al hun stadsgenoten. Ik hoop echt dat het gerecht nu haar werk doet.”