Ambassade van Israël betreurt berichtgeving dood journaliste in Jenin

De Morgen brengt opnieuw enkel de Palestijnse versie van het verhaal

“Na de verslaggeving over het overlijden van een journaliste van Al Jazeera in een vuurgevecht in de stad Jenin, wenst de Ambassade van Israël te verduidelijken dat de Israëlische Minister van Buitenlandse Zaken onmiddellijk heeft voorgesteld om een gezamenlijk onderzoek met de Palestijnen te voeren over de precieze omstandigheden”, aldus de ambassade van Israël in een persmededeling. Die vervolgt: “De Ambassade van Israël betreurt dat bepaalde media deze clarificatie in hun verslaggeving niet hebben opgenomen” (zoals de krant De Morgen).

De AFP- berichtgeving over de dood van  Shireen Abu Akleh verwijst ook naar de getuigenis van de AFP-fotograaf zonder evenwel zijn naam te vernoemen. Volgens insiders is dat niet verwonderlijk omdat de man anders last krijgt met de Palestijnen en het niet zou overleven.

Ook vreemd is dat de journaliste al begraven (volgens een aantal bronnen)  is en dat terwijl ze christelijk is en de geloofsregels ter zake geen onmiddellijke begrafenis eisen. Maar de teraardebestelling zou pas morgen plaatsvinden.  Wel is duidelijk dat een begrafenis  een obstakel vormt voor het gevraagde onderzoek. De Israëlische krant Maariv schrijft vandaag dat de Palestijnse forensische artsen aan de hand van hun eerste bevindingen laten weten dat het “onduidelijk is wie de kogel afvuurde en evenmin duidelijk van waar de kogel kwam”. Volgens Avi Mayer van het AJC keren de Palestijnen daarmee hun kar.

Op onze reactie kregen we ook verontwaardigde opmerkingen over de tweet van minister Meryeme Kitir die over “moord” spreekt zonder evenwel het onderzoek af te wachten. “Een zware blunder van een minister in functie aldus één van de melders”, die zegt dat ze daarvoor dient terecht gewezen te worden.