• Dinsdag, 14 Augustus 2018
  • 3 Elul, 5778
  • Laatste update 10 Augustus 2018 14:02

Oudste thora-rol ontdekt in Bologna [Beluister VRT]

  • Donderdag 30 Mei 2013 20:47

Torah, ritrovato negli archivi Alma Mater il piu' antico rotolo esistente del pentateuco

In de bibliotheek van de Universiteit van Bologna is bij toeval de oudste Thora-rol ter wereld gevonden. De Thora zijn de eerste vijf boeken van de hebreeuwse bijbel. Niet dat de rol verloren was geraakt of zo. Hij was in 1889 door een bibliothecaris verkeerd gedateerd als 17e eeuws.

Toen een hoogleraar hebreeuws de rol opnieuw onderzocht, merkte hij dat het alfabet uit de oude Babylonische traditie gebruikt was. De tekst bevatte ook elementen die in de 12e eeuw verboden werden door de rabbijn en geleerde Maimonides. Na koolstofdatering bleek dat de tekst ruim 850 jaar genoteerd geschreven zou zijn.

Het Radio 1 programma Nieuwe Feiten sprak hierover met Aron Malinsky, klik hier om te beluisteren.