VIDEO: Conventie van Genève (Protocol 1) Artikel 51/2

genevaZoals algemeen geweten gebruikt Hamas burgers, vrouwen en kinderen als menselijk schild. Israël is wereldwijd veroordeeld door de media dat zij vuurt op doelwitten waar ook burgers zich bevinden, met vele slachtoffers als gevolg. Dikwijls wordt dan gezwaaid met de Conventie van Genève om een veroordeling van Israël kracht bij te zetten. Indien militieleden (in dit geval Hamas en andere Palestijnse milities) zich verschuilen achter gewone burgers, in scholen, moet een ander land dan zijn militaire actie staken om die burgers niet in gevaar te brengen?

Liesbeth Imbo (Canvas 9.01.’09): “Volgens het Internationale Rode Kruis schendt Israël de Conventie van Genève. Dat is toch straffe taal?

Hoe zit dat nu?

Ambassadrice voor Israël in België Mevr. Tamar Samash: “Volgens internationale wetten beschermt de aanwezigheid van burgers op een plek, niét de militairen die op die plaats aanwezig zijn. Dat staat in de Tweede Conventie, artikel 51. Ik stel voor dat iedereen dat eens opzoekt. Burgers zijn geen schild tegen militaire activiteit.” Bekijk hieromtrent: VRT-interview met Israëlisch ambassadrice Tamar Samash van 9 januari j.l.

Advertentie

Waar de ambassadrice naar verwijst is Conventie van Genève (Procokol 1) Artikel 51/2:
“The civilian population as such, as well as individual civilians, shall not be the object of attack. Acts or threats of violence the primary purpose of which is to spread terror among the civilian population are prohibited.”

Meer uitleg: Min. BZ Israël

Hier volgt een presentatie met een kortfilm met visueel bewijsmateriaal van de langdurige tactiek van Hamas voor het uitbuiten en misbruiken van burgers als menselijk schild.