Sinds begin conflict: 565 raketten en 200 mortiergranaten afgevuurd vanuit Gaza op Z-Israël

Sinds het begin van Operatie Cast Lead door het IDF in Gaza op 27 december 2008, hebben Palestijnse militanten vanuit Gaza ruim 565 raketten en 200 mortiergranaten (Katoesja e.a.) afgevuurd  op willekeurige burgerdoelwitten in Zuid-Israël, of gemiddeld elke dag 43 stuks.

kassam1Volgens Shin Bet wordt, sinds het Israëlische leger zich in 2005 terugtrok uit Gaza en de militairen alle Joodse nederzettingen ontruimden die daar dertig jaar geleden werden opgetrokken, het aantal afgevuurde raketten op 5.700 geraamd en nog eens ruim 4.000 mortiergranaten. Van dit enorme aantal werden meer dan 2000 raketten en 1.600 granaten alleen al in 2008 afgevuurd.

Tijdens het zogenaamde bestand dat in december 2008 afliep, werden in die zes maanden dat het bestand had geduurd, door Palestijnse militanten 361 raketten afgevuurd en nog eens 303 mortiergranaten. In het totaal werden in Zuid-Israël, sinds de beschietingen vanuit Gaza in 2000 zijn begonnen, 19 personen gedood door raketten en 18 personen gedood door mortiergranaten. Sinds het begin van het Gazaconflict, nu 18 dagen geleden, werden daarnaast nog eens 1.272 burgers gewond door de beschietingen vanuit Gaza. Bekijk hier fotografisch verslag.

gazaraket
Vandaag, dinsdag 13 januari, werden er 12 raketten en 4 mortiergranaten afgevuurd vanuit de Gazastrook. Eén raket trof een school in Ashkelon met slechts materiële schade. Ook Sderot, Beersjeba, Eshkol, Ofakim en Kiryat Gat werden opnieuw geraakt. Ook vandaag werden tijdens de 3-uren durende gevechtspauze, die toestond om hulpgoederen en voedsel naar Gaza binnen te brengen, door Palestijnse militanten verschillende raketten afgevuurd op dorpjes in Zuid-Israël.

Advertentie

Lees meer details: Gaza by the Numbers (Gaza in cijfers)