Motti Schnitzer in Israël (dagboek update 1)

Motti Schnitzer, enkele weken geleden nog in Brussel bij de solidariteitsmanifestatie met Israël
Motti Schnitzer, enkele weken geleden nog in Brussel bij de solidariteitsmanifestatie met Israël, thans in dat land zelf

Motti Schnitzer, jarenlang een trouwe lezer van Joods Actueel verhuisde onlangs naar Israël. Hij houdt een dagboek bij op het internet (hier) over enkele van zijn ervaringen. Wij mogen van hem deze artikels overnemen.

.

.

.

Sfeervolle Sabbat in Hippie Gemeenschap

Advertentie

Ondanks het druilerige ‘ Belgische’ weer was mijn bezoek naar Moshav Mevo Modi’in zeker de moeite waard. Het dorp ligt ten noorden van de stad Modi’in en staat beter bekend als de Moshav Carlebach. De naam van de Moshav verwijst naar wijlen Shlomo Carlebach.

Deze controversiële rabbijn ( 1925-1994) was één van de pioniers van de Baal Teshuva beweging en werd wereldberoemd door zijn Chassidische – Folk muziek die tot op heden in veel synagogen wordt gezongen. Carlebach richtte de moshav, in 1976, samen met zijn volgelingen op. Tegenwoordig leven er een 40 tal families in deze vestiging. De meerderheid onder hen zijn artiesten, muzikanten, landbouwers enz.. Allemaal mensen die één willen zijn met de natuur. Die een verbinding zoeken tussen de materiele -en de spirituele wereld.

Deze gedachtegang heb ik tijdens sabbat kunnen ervaren zowel tijdens de diensten in de synagoge als tijdens de maaltijden bij mijn verschillende gastheren. De synagoge is redelijk klein en rustiek maar maakt toch indruk door de handgeschilderde muren.

De diensten worden opgefleurd door folklore gebedsgangers en de nadruk tijdens de diensten wordt op gezang en gedans gelegd.
Sommige mensen geraken zo in de ban van de gebeden en de prachtige liederendat ze in een soort van trance terechtgekomen. Hun blije gelaatsuitdrukkingen vallen meteen op. Als rationalist, probeerde ik in hun leefwereld binnen te dringen. Ik sta ervan verstelt hoe sommige mensen uit zulke ‘simpele’ gebeden toch zoveel genoegdoening kunnen halen.
Ook de misdienaar ( = de gabai ) kleurde deze speciale gebedservaring. Tijdens de ochtenddienst gaf deze kleurrijke persoon speciale, gepersonaliseerde zegens aan iedereen die de eer had om aan de Torah te worden opgeroepen.

Mijn twee gastheren brachten me elk iets unieks bij. Tijdens de avondmaaltijd had mijn Indiaanse gastheer een zelfgeslachte kip voorbereidt. We kregen allerlei specerijen voorgeschoteld. Als Ashkenazi had mij maag het dan ook zwaar te veduren. Verder kregen we uitleg hoe ze melk en kaas van geiten produceerden.  Tijdens de middagmaaltijd had ik de gelegenheid om bij een Kabbalist te gast te zijn. Zelfs tijdens de maaltijden was de link tussen natuur en spiritualiteit heel nadrukkelijk aanwezig.

Sabbat werd beëindigt met een sfeervolle Havdalah bestaande uit gezang en live muziek van een plaatselijke band. Deze band speelde gedurende een half uur sfeervolle liedjes die het publiek met volle ambiance naar het einde van deze interessante ervaring bracht.