Noa en Mira naar Eurosong met ‘There must be another way’

Het Israëlische TV-publiek mocht stemmen met welk lied Noa & Mira Awad aan het Eurovisiesongfestival deelnemen. Ze konden hun keuze maken uit vier liederen. Naast het publiek dat per SMS kon stemmen was er ook een vakjury die een stem had in de keuze. Na de uitvoering van de songs kwam dan het spannende moment en kondigde presentator Eden Harel de uitslag aan. Het winnende lied is: There must be another way. Met deze song  trekken Noa en Mira dus naar de halve finale in Moskou op 12 mei aanstaande.

Na de voorstelling sprak president Shimon Perers de kijkers toe en liet weten dat hij de artistieke prestaties van Noa en Mira bijzonder waardeerde omwille van het  vredelievende karakter van hun werk. Het zangduo is vooral uniek omdat het hier gaat om een Joodse vrouw samen met een Arabische vrouw, allebei met de Israëlische nationaliteit. Tot nog toe won Israël drie keer het songfestival in 1978 in Parijs (A Ba Ni Bi) , in 1979 in Jeruzalem (Hallelujah)  en in 1998 in Birmingham (Diva)

Er leven in Israël meer dan een miljoen Arabieren, dit zijn niet de Palestijnen uit Gaza of de Westbank. De samenwerking tussen een Jood en Arabier toont aan dat ondanks de samenlevingsproblemen die er zijn, Arabieren in Israël met respect behandeld worden. Enkele jaren geleden werd een Arabische nog verkozen tot miss-Israël.

Dat er problemen zijn in de samenleving valt niet te ontkennen, als je al weet dat die er ook bij ons zijn (bijvoorbeeld allochtonen die geen job vinden omwille van hun afkomst0st), dan kun je je inbeelden dat het in Israël wel zeer moeilijk moet zijn omdat het daar om een ware conflictsituatie gaat. In ieder geval is dit opnieuw een stap in de juiste richting.

Hiernaast een gesprek met beide zangeressen.