Vacature: ‘Antwerpse Joden werkloos door diamantcrisis’

1Vacature, de gratis jobkrant bij enkele Vlaamse kranten berichtte vorige week over de economische crisis die ook de Joodse gemeenschap treft.

Vacature: “Antwerpen telt zo’n 2.000 chassidisch joodse gezinnen. Ze zijn een vaste waarde in het stadsbeeld: de mannen met hun lange baarden, pijpenkrullen, zwarte jas en hoed en de vrouwen in hun altijd dezelfde, zedige kleren. Schuchter, gesloten, onbekend. De laatste jaren is de orthodox-joodse gemeenschap in Antwerpen enorm verarmd. De werkloosheidscijfers zijn hallucinant: bijna de helft van de chassidische joden in Antwerpen is werkloos. En ook al doen ze zelf alles om het tij te keren, hun strenge religieuze levensstijl maakt dat bijzonder moeilijk.

Isaac Friedman, oprichter van de Sharai Parnoese Toive (SPT), was eigenaar van een leenbank en zag met lede ogen hoe de armoede om zich heen greep. Hij besefte dat het probleem een structurele aanpak eiste. Geen centen, maar daden dus. Zijn vzw organiseert sinds enkele jaren basisopleidingen. Het werkt samen met de VDAB en biedt beroepsopleidingen, maar ook informatiesessies over ondernemingsschap en tewerkstelling.”

Een uitgebreide recensie over het stuk vindt u terug in het volgend nummer van Joods Actueel.
Bekijk hier ook de BBC reportage over dit onderwerp, klik hier.