Meerderheid Palestijnen en Israëli’s willen twee staten

one-voiceEen grote meerderheid van Israëli’s en Palestijnen geven er de voorkeur aan om vredevol samen te leven in twee afzonderlijke staten. Dat toont een onafhanklijke opiniepeiling die gisteren bekend werd gemaakt. De resultaten van de peiling, in opdracht van de One Voice groepering, laten zien dat 74% van de Palestijnen en 78% van de Israëli’s een tweestatenoplossing wenselijk achten. De foutenmarge voor de peiling was 4.1% aan Palestijnse tegen 4.5% aan Israëlische kant aldus nog deze organisatie. De poll werd telefonisch uitgevoerd in Israël en door persoonlijke bevraging in de Palestijnse gebieden. De One Voice beweging zegt dat deze uitslag toont dat de vrees dat een tweestatenoplossing terrein verliest in Israël en de Palestijnse gebieden ongegrond is. De beweging claimt Israëli’s en Palestijnen te verenigen en is zelf voorstander van een tweestatenoplossing. Daarom wil ze de stem een gematigde Palestijnen en Israëlische meerderheid luid laten klinken in het maatschappelijke debat.

Daarmee wil One Voice de agenda van sommigen die voor conflict zorgt terugdringen, dat staat te lezen op hun website. Bij de 650.000 ondertekenaars van de standpunten van de organisatie zijn er ongeveer evenveel Palestijnen als Israëli’s.

De opiniepeiling werd uitgevoerd door het Collin Irwininstituut van de Universiteit van Liverpool, Nader Said van Arab World, een instelling voor onderzoek en ontwikkeling van de West Bank en Dahaf, een onderzoeksinstelling in Tel Aviv. Wil je de opiniepeiling zelf inkijken? Klik dan hier