Samson en Dalila: Reactie Joods Forum en kritiek KLARA (beluister)

Het Joods Forum verspreidde volgend bericht over de uitvoering door de Vlaamse Opera van het Bijbelse verhaal Samson en Dalila:

“Wij hebben helemaal niet de roeping of de pretentie om kunstcriticus te zijn, die eer laten wij over aan de experts op dat gebied. Wij zijn wel van mening dat iedereen het recht heeft op een politieke overtuiging en op vrije meningsuiting. Dit recht vormt samen met het recht op godsdienstige overtuiging, de hoeksteen van onze samenleving. Deze elementaire rechten worden helaas in een groot aantal landen, lidstaten van de Verenigde Naties, nog steeds met de voeten getreden. Wat echter storend is in dit soort voorstellingen is dat men een Bijbelse tekst neemt en zijn eigen politieke overtuigingen erin verweeft.

Deze politiek geladen boodschap brengt een eenzijdige visie door misbruik van Bijbelse fragmenten, iets wat verwarring kan scheppen bij onvoorbereide toeschouwers. Het is bijzonder spijtig dat de 2 regisseurs van totaal andere achtergronden hun samenwerking niet is geresulteerd in een boodschap van vrede. In de plaats daarvan hebben zij bepaalde hedendaagse situaties zwart-wit en willekeurig geprojecteerd op personages en daarbij de “goede” en de “slechte” uitvergroot, wat aanleiding kan geven tot het opzetten van bepaalde bevolkingsgroepen tegen mekaar.

Wij zijn van mening dat zij hier hun kans hebben gemist. Helaas zijn er vandaag anno 2009 nog vele regimes die politieke munt trachten te slaan door heilige geschriften te misbruiken en die, door er politieke interpretaties aan te geven, een bepaalde boodschap van haat overbrengen. Deze misbruiken vormen een uiterst gevaarlijke evolutie waar, in bepaalde landen, dagelijks vele slachtoffers voor worden gemarteld en sterven.”

Advertentie

Beluister de bespreking op Klara na de premiére van de opera op 28 april [audio:/wp-content/uploads-pjact001/2009/05/klara_ramblas_samsondalila.mp3]

44457353-b3ec-4109-8f61-e5e1e360d343

Hoogpriester Dagon, met keppeltje en baard, die Dalila verkracht