Israëlische luchtmacht oefent aanval op Iran boven Gibraltar

iranatoom

Volgens het Franse weekblad “L’Express zouden onlangs vliegtuigen van het IAF gesignaleerd zijn boven Gibraltar, de Britse kolonie ten zuiden van Spanje. Het weekblad meld dat het IAF oefeningen hield voor de aanval op Iraanse nucleaire installaties.

“Terwijl de Verenigde Staten spreekt over een dialoog met Iran en Israël zou Israël zich onderwijl richten op een tweede optie. Vliegtuigen van de Israëlische luchtmacht voerden onlangs gefaseerde manoeuvres uit tussen Israël en Gibraltar,” schrijft het Franse weekblad L’Express in haar editie die dit weekend uit kwam.

Volgens het verslag werd de oefening uitgevoerd op een afstand van 3.800 kilometer van Israël en zou dit het bewijs zijn dat het Israëlische Defense Forces (IAF) van plan is om een aanval uit te voeren op de Iraanse nucleaire centrales wanneer Teheran blijft weigering om samen te werken met de internationale gemeenschap met betrekking tot zijn nucleaire programma.

“Israël wacht op het moment dat haar troepen groene licht krijgenom een aanval op Iran in te kunnen zetten. Het is een kwestie van dagen, zelfs uren om in volledige staat van paraatheid te zijn. De boodschap aan Iran is dat Teheran niet alleen moet rekenen op woorden maar ook op daden,” aldus  het Franse weekblad verder. Het blad zou inzage hebben van een rapport maar wil de bron niet onthullen.

Advertentie

Twee weken geleden, meldde de London Times dat het Israëlische leger zich opmaakte om een massale aanval in te zetten. “Het leger bestudeert de luchtfoto’s van de Iraanse nucleaire installaties en kan binnen enkele dagen een aanval inzetten. Ze wacht alleen nog op toestemming van het kabinet,” schreefd  de London Times.

The Times merkte ook op dat de Israëlische aanval op een wapenkonvooi in Soedan, met aan boord Iraanse wapens met eindbestemming de terreurgroeperingen in de Gazastrook, onderdeel zou zijn van de laatste voorbereidingen van de luchtmacht om een aanval op Iran uit te voeren.

Vorig jaar in juni kwam The New York Times met een soortgelijk bericht over eventuele voorbereidingen van een aanval  op Iran. In het artikel citeerde The New York Time toen enkele Amerikaanse functionarissen die zeiden dat Israël een grote militaire oefening uitvoerde waaruit zou blijken dat er voorbereidingen getroffen werden om een mogelijke bomaanval op Iraanse nucleaire installaties uit te voeren. “Meer dan 100 Israëlische F-15 en F-16 namen deel aan de manoeuvres in de oostelijke Middellandse Zee en Griekenland in de eerste week van juni,” stond er in de krant. De New York Times schreef dat ze haar informatie heeft kreeg van enkele niet-geïdentificeerde Amerikaanse ambtenaren. “Uit de oefening blijkt duidelijk dat Israël zich concentreert op lange reeks aanvallen. Dit geeft een duidelijk beeld van de ernst waarmee Israël omgaat met de standpunten van Iran’s nucleaire programma en de uitspraken van de Iraanse leider Ahmadinejad: “vernietiging van de Joden” en “Israël zal van de kaart geveegd worden”.

Israëlische militairen noemen de geruchten van een imminente aanval potsierlijk: “Als leger is het onze taak om op alles voorbereid te zijn. Dat betekend nog niet dat er concrete plannen van de regering zijn voor een aanval, maar wij moeten er wel voor zorgen dat indien het ooit zo ver komt, we klaar staan met concrete plannen”, aldus een bron bij het leger. Analisten vragen zich ook af of militaire raids vanuit de lucht wel nut hebben. Iran weet heus wel dat Israël vanuit de lucht zou toeslaan en heeft alles ondergronds en in het geheim gebouwd.