Korte berichten: uitlevering Demjanjuk – nieuwe monumenten in Duitsland en Nederland

2687899-museum_in_the_background-sobiborUitlevering Demjanjuk

Amerika – Demjanjuk werd veroordeeld voor zijn medewerking met de Duitse SS tijdens WOII en zal aan Duitsland uitgeleverd worden. Hij was van maart tot en met september 1943 bewaker in het concentratiekamp Sobibor en werd beschuldigd mee verantwoordelijk te zijn voor de dood van 29.000 gevangenen. Hij blijft dit echter hardnekkig ontkennen en beweert dat hij een oorlogsslachtoffer was en niet bewaker in het doodskamp. In 1958 kreeg hij de Amerikaanse nationaliteit en in 1986 werd hij al eens uitgeleverd aan Israël voor het feit dat hij de sadistische Nazi-kampwachter was, beter gekend als “Ivan De Verschrikkelijke”. Hij zou gevangenen hebben gemarteld om ze daarna naar de gaskamers te sturen in de concentratiekampen van Treblinka. Hij werd schuldig bevonden en veroordeeld tot de doodstraf, maar dit werd verworpen door het Israëlisch Hooggerechtshof in 1993. De familie van Demjanjuk beweert dat hij te zwak is om te reizen, maar bewakingscamera’s hebben aangetoond dat hij zich prima zonder hulp kan verplaatsen.

Eerste monument ter ere van Duitse WOII deserteurs

Duitsland – Een monument zal worden opgericht ter ere van Duitsers die tijdens WOII weigerden naar het front te gaan. Pas in 2002 kregen deze mensen de eer die ze verdienden en werden ze gerehabiliteerd.  Het totaal aantal deserteurs is moeilijk te schatten, maar een 30.000 deserteurs werden veroordeeld tot de doodstraf, waarvan ongeveer 20.000 neergeschoten werden wegens zgn. ‘landverraad’. Vele anderen kwamen om in de concentratiekampen. 2 bekende deserteurs zijn Alfred Andersch en Heinrich Böll, allebei auteurs.  Op 1 september 2009, zal dit monument officieel onthuld worden in Keulen, exact 70 jaar na het uitbreken van WOII.

Onthulling WOII-herdenkingsmonument in Nederlands dorpje

Advertentie

Nederland – Oostwold, Groningen: op maandag 4 mei wordt er een Joods monument onthuld, vervaardigd door een lokale kunstenaar. Het monument is opgericht in opdracht van de Oostwolder Dorpsbelangen. Een eerbetoon aan de gehele Joodse Gemeenschap van Oostwold.  Tot begin jaren ’40 waren er meerdere Joodse gezinnen in dit dorp, waarvan er een paar op het Digitaal Joods Monument teruggevonden kunnen worden. De grote meerderheid van deze gezinnen werden gedeporteerd en in de concentratiekampen door de Nazi’s omgebracht. Het monument is opgericht aan diegenen die niet teruggekomen zijn.

R.A.