Joodse Stichting helpt Bedoeïenen Cosmeticalijn opstarten

asalaHet project Asala Desert Nature dat twee jaar geleden werd opgestart staat op het punt gecommercialiseerd te worden. Een gamma huidverzorgingsproducten werd ontwikkeld dank zij de plantenkennis van de bedoeïenenbevolking en zal nog dit jaar op de Israëlische markt gebracht worden. De uitvoer van deze producten naar Europa is gepland voor 2008.

Het gemeenschapscentrum van Tel Sheva, een bedoeïenendorp in de Negevwoestijn contacteerde het Center for Jewish-Arab Economic Development (CJAED) met de bedoeling een opleidingsprogramma voor vrouwen te ontwikkelen.

Na een grondige selectieprocedure werden tien vrouwen aangeworven. Het departement “Opleiding voor vrouwen” van het CJAED verzorgde een opleiding voor deze vrouwen om een handelszaak te kunnen leiden. Om alles te weten te komen over de planten en hun rol in het bedoeïenenleven hebben deze vrouwen hun moeders, grootmoeders en andere familieleden ondervraagd. Om de vergaarde traditionele kennis te vervolledigen volgden ze daarnaast een opleiding in het medicinale gebruik van planten.

Na een marktonderzoek stelde H. Lavin, een cosmeticabedrijf, zijn labo’s in Ra’anana ter beschikking. De vrouwen telen de planten en maken gecondenseerde aftreksels klaar in olijfolie of alcohol. Deze bereidingen worden vervolgens door H. Lavin gebruikt voor de productie van een gamma huidsverzorgingsproducten dat onder de eigen naam Asala op de markt zal verschijnen.

De belangstelling voor het project is groot. Een advocaat en een boekhouder hebben al vrijwillig hun gratis diensten aan de plaatselijke gemeenschap aangeboden en het ministerie van landbouw staat op het punt om vijf dunam (50 aren) grond ter beschikking te stellen om de planten te verbouwen.

Advertentie

Het departement “Vorming voor vrouwen” van het CJAED werd opgericht in 1997 en wordt gefinancierd door de Joodse Hassadah stichting en de United Jewish Appeal Federation uit New York. Het departement werd opgericht met de bedoeling vrouwelijke ondernemers van Arabisch-Israëlische of joodse origine te helpen. Ze bieden daarvoor opleidingen aan en ondersteuning bij het opstarten van nieuwe zaken. De afdeling bood reeds aan 3000 vrouwelijke Arabische ondernemers ondersteuning, waaronder aan een augurkenbedrijf in Tamra en een informaticacentrum in Nazareth.