Avigdor Lieberman voor kort bezoek in België

De Israëlisch minister van Buitenlandse Zaken, Avigdor Lieberman, is voor een kort (privé) bezoek in ons land. Zondag is hij de eregast van de jaarlijkse Israël Bonds avond in Brussel, waar geld wordt opgehaald voor Israëlische staatskasbons. Op vrijdag brachtten Lieberman en zijn vrouw een bezoek aan Antwerpen. Een rondleiding door de diamantbuurt en een gesprek met de verschillende vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap stonden op de agenda. Ook de opperrabbijn van Antwerpen, Rabbijn Lieberman, begroette de minister van Buitenlandse Zaken. Die stelde al direct blij te zijn een naamsgenoot te hebben ontmoet, “en dan nog de rabbijn van Antwerpen ook.”

Eli Ringer, ondervoorzitter van het Joods Forum, verwelkomde de minister met een traditionele Joodse portie ‘yerushalmi kugel’. “De verwijzing is symbolisch”, aldus Ringer,”voor de nauwe band die Joden over de hele wereld hebben met de heilige stad”.

Lieberman benadrukte dat Israël geen staat is als een ander. “Net omdat wij er zijn voor alle Joden over de hele wereld zijn”.

Tijdens zijn gesprek met de Joodse gemeenschap zei Lieberman nog dat het conflict in het Midden-Oosten er niet één was van Israël tegen de Palestijnen. “Met de Palestijnse autoriteit van Mahmoud Abbas hebben wij geen enkel probleem, het is Abbas die problemen heeft met de extremistische islam, en dat maakt het voor hem zo moeilijk”. Volgens Lieberman is de ‘clash of civilizations’ de hoeksteen van het conflict. “Als je staten en regimes hebt die op fanatieke religieuze overtuigingen ageren, dan is het zeer moeilijk om daar rationele compromissen tegenover te stellen”.

Advertentie

Protest

De ‘Unie van Progressieve Joden’ is alvast van plan om te protesteren tegen het bezoek van Lieberman. Volgens deze organisatie is Lieberman lid van een anti-Arabische partij en voorstander van de kolonisatie van Palestijns gebied. Lieberman zelf laat het niet aan zijn hart komen, “ik ben inderdaag tegen iedereen die ons land geen bestaansrecht gunt, ongeacht diens afkomst. Dat ik iets tegen Arabieren zou hebben is absurd, in mijn eigen partij heeft een Druzisch lid het geschopt tot parlementslid, en daar ben ik zeer fier om”.