Opinie: ‘Amnesty International Vlaanderen en vulgaire jodenhaat: één klik van elkaar verwijderd’

Een lezer stuurde ons volgende reactie n.a.v. een Amnesty avond in zijn stad (naam en adres bekend bij de redactie).

Op 10 maart 2010 ging in Sint-Niklaas een avond door, georganiseerd door Oxfam en Amnesty International Vlaanderen rond het thema “Israël-Palestina anno 2010, door de ogen van een Amnesty-activist”. Gastspreker was Pieter Stockmans van Amnesty die verslag deed van zijn vijfde Israël/Palestina-reis. Lees: in Tel Aviv landde hij op Ben Goerion Airport – tot zover zijn bezoek aan Israël – en reed toen spoorslags naar de Westbank waar hij dubieuze informatie vergaarde om zijn Israëlhaat te stofferen.

Ik was er mij van bewust dat Amnesty International Vlaanderen enigzins vooringenomen was inzake Israël maar de onverhulde haatpropaganda die Pieter Stockmans op deze avond gebruikte is ronduit schokkend. De bijzonder complexe situatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict werd gereduceerd tot een al te simplistische visie waarin er één partij de agressor is (de Israëli’s) en één partij weerloze slachtoffers, de arme Palestijnen. Israël werd de ganse avond gedemoniseerd.

Op het einde van deze avond haatspuierij formuleerde één van de aanwezigen, die de boodschap duidelijk had begrepen het als volgt: “Ik begrijp niet dat die Palestijnen niet meer geweld gebruiken”. Een andere gelijkaardige opmerking luidde: “Waarom komt de internationale gemeenschap niet tussenbeide en leert het Israël geen lesje.”

Op de Flickr website van Stockmans (hier) zijn talrijke links naar youtube-filmpjes, enkele komen van Al Jazeera. Wat te denken van deze link. Wie op deze link klikt vindt als commentaar bij dit filmpje van ene stratosjoebar te lezen: “I just am really sorry that Hitler didnt finish you all. but you will get your lesson , be sure about that.”

Advertentie

Ook bij de andere filmpjes waaraan de site van Pieter Stockmans linkt valt meer van dit fraais te lezen. Ene Bumblebee303 mag verkondigen: “You don’t hear this in our Mainstream media, hmmmm… could it be because it is Zionist owned and run ? Joe: Israelis are the biggest racists and hypoctites !!” Ten slotte een laatste voorbeeld waarin Israël wordt omschreven als: “Sick, vile, disgusting, reprehensible, low-life scum.

Tja, van Amnesty International moet je’t hebben…

Stockmans toonde foto’s van Israëlische zwembaden en Palestijnen die geen water hebben. Maar deze foto, van een publiek zwembad in Ramallah werd niet getoond…