Brusselse synagoge zet vrouwelijke rabbijn aan de deur

Rabbijn Floriane Chinsky voor haar ontslag
Rabbijn Floriane Chinsky werd op een ‘brutale’ manier uit haar functie ontheven”. Dat meldt de Franstalige krant Le Soir op de voorpagina in haar editie van 9 april laatstleden. Floriane Chinsky is 36 en deed haar rabbinale studies in Jeruzalem, nadat ze eerder haar doctoraat sociologie aan een Parijse universiteit had behaald. De aanstelling van mevrouw Chinsky als rabbijn in de Beth Hilelsynagoge in het Brussels Vorst in 2005 zorgde voor een ruime persbelangstelling, omdat ze daarmee de eerste vrouwelijke rabbijn in ons land werd.

De verantwoordelijken van de Communauté Israélite Libérale de Belgique (CILB) wilden geen enkel commentaar geven aan Joods Actueel en lieten weten dat het om een interne aangelegenheid gaat. “Elke gemeenschap heeft het recht om van de diensten van haar rabbijn af te zien zonder dat ze daarvoor dient rekenschap af te leggen aan buitenstaanders”, merkte rabbijnstichter Abraham Dahan op. Joods Actueel sprak met consistorievoorzitter, baron Klener, en die zei dat het vaker voorkomt dat een gemeente afziet van de diensten van de aangestelde rabbijn.

Het nieuws van het ontslag raakte nu pas bekend, ondanks het feit dat mevrouw Chinsky al zelf een maand geleden het bericht op haar weblog had gezet. Volgens haar kwam de ontheffing als ”een donderslag bij heldere hemel” aan en was dit totaal onvoorzien. Mevrouw Chinsky was niet bereikbaat voor commentaar.

Zoveel is duidelijk: de manier waarop het ontslag gecommuniceerd werd, heeft een heuse geruchtenmolen op gang gebracht. Sommigen hebben het over botsende personaliteiten, volgens anderen gaat het om een geldaffaire. Zoveel is zeker, de eerste vrouwelijke rabbijn in ons land kreeg niet alleen extra aandacht bij haar benoeming maar dus ook nu bij haar vertrek.