‘Joodse Lobby wil parlement vormen’ – uitspraak zorgt voor ophef in Nederland

De uitlatingen die Harry Mens deed over een samenzwering van joden om tot een paars kabinet te komen zijn onacceptabel. Dat stelt het Centraal Joods Overleg maandag. Het overleg heeft Mens uitgenodigd voor een gesprek.

In zijn programma “Business Class” stelde Mens dat formateur en voorzitter van de Eerste Kamer Uri Rosenthal (VVD) ‘een soort lobby’ had opgetuigd met plaatsvervangend burgemeester van Amsterdam Lodewijk Asscher (PvdA) en PvdA-leider Job Cohen.
Mens wees er op dat ze alledrie joodse mensen zijn. Op de wandelgangen zou hij hebben gehoord dat ze met elkaar een ‘kongsi’ hebben gevormd om naar paars toe te gaan. Een kongsi is een benaming voor een groep met een gezamenlijk belang.

“Complottheorieen over Joden, al dan niet met verwijzing naar de antisemitische vervalsing ‘De protocollen van de Wijzen van Zion’, doen de laatste tijd weer opgang. Mens heeft met zijn uitspraak een ernstig vooroordeel over joden geuit”, verklaarde het CJO. Het heeft hem zondag uitgenodigd voor een gesprek.

Op 11 mei schreef Telegraaf-columnist Paul Jansen al dat Lodewijk Asscher en zijn oom, VVD-senator Edward Asscher, samen met Cohen en Rosenthal in het geheim een coalitie tussen de VVD en de PvdA aan het smeden waren. Ook hier werd gememoreerd dat zij allen van joods komaf zijn. Lodewijk Asscher vindt het ‘vreemd dat zo´n Jansen, toch doorgaans erg goed geïnformeerd, zoiets opschrijft’. GroenLinks-Kamerlid Naima Azough spreekt van ‘walgelijke insinuaties’.