Veranderende demografie van Joods Antwerpen [beluister]

Voorbereidingen voor Pasen in Antwerpen. Foto: Dan Zollmann

De krant De Standaard pakte vandaag op de voorpagina uit met een artikel naar aanleiding van de wegtrekkende groep modern-orthodoxe en niet religieuze Joden uit Antwerpen en de groeiende groep Chassidische Joden.

In het artikel zegt directeur van de Joodse weldadigheidsinstelling De Centrale, Alexander Zanzer, dat steeds meer Joodse mensen wegtrekken uit Antwerpen: “Het is een ongenuanceerde voorspelling, maar als de evolutie doorzet, zijn er over 50 jaar geen joden meer in Antwerpen.”

Dat dit beeld onjuist is bewijst het feit dat er nog nooit zoveel synagogen en koosjere winkels waren in de stad. Jacques Wenger, directeur van de Shomre Hadas stelde bij: “Over 50 jaar zijn er alleen nog chassidische joden in Antwerpen.” Maar ook dat is natuurlijk een boutade. De redenen voor de verschuiving zijn vooral van economische aard, aldus het artikel.

Beluister hier een gesprek van het Radio 1 programma De Ochtend met Aaron Malinksy
[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2010/06/radio1-Aaron-Malinksy.mp3]