Zweedse bergen met de naam ‘Little Hitler’ en ‘3rd Reich’ storen sommige klimmers

Stel u het volgende voor: u bent aan het wandelen in de prachtige Zweedse bergen, je bereikt na lang zwoegen een bergtop, en het bord op de top vertelt u dat de naam van de klim die u net achter de rug hebt “Swastika”, “3rd Reich” of “Zyklon” is.

Dat is precies wat er de afgelopen jaren aan het gebeuren is in de populaire Jarfalla-bergketen in de buurt van de Zweedse hoofdstad Stockholm, waar verschillende bergen van klimmers nazigetinte namen hebben gekregen.

Volgens de Zweedse wet kunnen de klimmers die als eerste de top bereiken de naam geven die ze willen. Andere namen die in die regio aan de bergen werden gegeven zijn “Kristallnacht”, “Crematorium” en “Himmler”.

Maar nu, meer dan een decennium nadat ze werden benoemd, zijn andere klimmers beginnen te klagen. Klimmer Cordelia Hess vertelde aan de Zweedse krant Dagens Nyheter: “Ik vond het erg onprettig om het ‘Crematorium’ te beklimmen, of om te zeggen dat ik ‘nu de ‘Kristallnacht’ ga doen’.”

“Het gebruik van deze namen op klimroutes is om de Holocaust te bagatelliseren en om het respect voor de Holocaust te ondermijnen,” zei ze.

Advertentie

De Zweedse vereniging van bergbeklimmers zegt dat ze niet op de hoogte was van de onsmakelijke bergnamen, maar voegde eraan toe dat de namen soms ‘inside jokes’ zijn van de klimmers.

En inderdaad, een klimmer Mikael Widerberg genaamd, die in 2001 aan een berg de naam “Little Hitler” gaf, vertelde de plaatselijke krant dat de namen als een “interne zaak van de klimmers” moeten worden beschouwd. Hij voegde daaraan toe dat “er nog andere bergen zijn die genoemd zijn naar ergere zaken”.

Een paar jaar geleden werd de naam van een berg in de buurt van Karlstad, “Negro”, veranderd nadat een zwarte persoon aangaf dat hij zich beledigd voelde. De Israëlische ambassade in Stockholm was op de hoogte van de feiten, maar had geen commentaar op de controverse.

Vertaald door Sam van Rooy