Turkije beschuldigd van gebruik van chemische wapens tegen de PKK

Turkse soldaten op patrouille in een Koerdische gebied in het zuidoosten van Turkije: gebruikte het Turkse leger chemische wapens tegen de PKK?

Door Daniel Steinvorth en Yassin Musharbash – Der Spiegel

Duitse deskundigen hebben de echtheid van de foto’s bevestigd die laten zien dat PKK-strijders werden gedood met chemische wapens. Het bewijs zorgt voor toenemende druk op de Turkse regering, die al lange tijd wordt verdacht van het gebruik van dergelijke wapens tegen Koerdische rebellen. Duitse politici eisen een onderzoek.
Het is moeilijk om de gruwel op de foto’s – de verbrande, verminkte en verschroeide lichaamsdelen – te overtreffen. De slachtoffers zijn nauwelijks nog herkenbaar als menselijke wezens. Turks-Koerdische mensenrechtenactivisten denken dat de mensen op de foto’s acht leden van de ondergrondse Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zijn, van wie men dacht dat ze in september 2009 waren gedood.

Hans Baumann, een Duitse expert op het gebied van fotovervalsingen, heeft nu de authenticiteit van de foto’s bevestigd, en een forensisch rapport dat werd vrijgegeven door het universitair ziekenhuis van Hamburg onderbouwt de beschuldiging dat het zeer waarschijnlijk is dat de acht Koerden stierven “als gevolg van het gebruik van chemische stoffen”.

Heeft het Turkse leger chemische wapens gebruikt en heeft het daarmee het Verdrag inzake chemische wapens geschonden dat het had geratificeerd?

Advertentie

Volgens heel wat Duitse politici zijn er een groot aantal mysterieuze incidenten die absoluut onafhankelijk moeten worden onderzocht. “Turkije moet dringend aandacht besteden aan de beschuldigingen van het gebruik van chemische wapens,” vertelde Ruprecht Polenz, een Duits parlementslid. “Een onafhankelijk onderzoek moet absoluut worden gevoerd.”

“Turkije wordt al jaren verdacht van het gebruik van chemische wapens,” zegt Penteker Gisela, een Turkije-expert. “Het vinden van een bewijs is echter moeilijk,” zo zei ze, “omdat de lichamen vaak zo laat werden vrijgegeven dat het nauwelijks mogelijk was om een grondige autopsie uit te voeren.”

In Turkije eisen verdedigers van de mensenrechten al langer een onderzoek. Het leger heeft tot nogtoe echter geweigerd commentaar te geven op de kwestie. Ook de regering van premier Recep Tayyip Erdogan blijft koppig zwijgen en probeerde de beschuldigingen van oorlogsmisdaden af te doen als ‘PKK propaganda’.

“De premier is niet geïnteresseerd in schendingen van de mensenrechten,” zegt Akin Birdal, een Turks parlementslid.

Vertaald door Sam van Rooy