Inspecteur-generaal Michielsen pikt beschuldigingen niet

Naar aanleiding van een artikel over vermeende tekorten van het Joodse onderwijs in Antwerpen beschuldigden enkele leerkrachten de inspectiediensten van het Vlaamse onderwijs van corruptie. Joods Actueel sprak hierover met Peter Michiels de inspecteur-generaal van alle Vlaamse scholen.

In Gazet van Antwerpen getuigden enkele leerkrachten anoniem, ik citeer letterlijk: “Toen ik op een dag bedenkingen uitte over het feit dat onze school steeds een positief inspectieverslag krijgt, werd me officieus meegedeeld dat die verslagen ‘gekocht’ werden en dat we de juiste connecties op de juiste plaatsen hebben” hoe plaats ik dat?

Dit zijn zeer zware beschuldigingen over omkoping en corruptie. Dat mogen die heren of dames hier op mijn bureau eens komen uitleggen. Het is echter totaal uit den boze dat zoiets zou gebeuren. Neem nog aan dat één van de inspectieleden zich zou laten omkopen dan nog zou het geen aarde aan de dijk brengen want die inspecteur gaat niet in zijn eentje een school doorlichten. Er strijkt een inspectieteam op de school neer. Dat  betekent dus dat al deze inspecteurs moeten omgekocht worden. Bovendien zijn deze doorlichtingsteams wisselend samengesteld.

De leerkrachten zeggen ook dat de Joodse scholen  nauwelijks worden gecontroleerd, klopt hun bewering?

Deze informatie is absoluut niet correct. Alle scholen,ook alle Joodse scholen, werden doorgelicht en niet meer of niet minder dan andere scholen. Trouwens, als je zo’n doorlichtingsverslag gelezen hebt dan moet je het een keer vergelijken met een doorlichtingsverslag van een school uit een ander onderwijsnet en dan zal je zien dat beide scholen aan dezelfde criteria moeten voldoen in ons verslag.