Voormalig directeur veegt de vloer aan met kritiek op Joodse scholen

Wim Van Rooy was jarenlang directeur van twee verschillende Joodse scholen in Antwerpen (onder andere de Yavne school aan de Lamorinierestraat) en kan zich absoluut niet vinden in de kritiek die hij in de Gazet van Antwerpen over het Joodse onderwijs te lezen kreeg.

“Ik ben bijzonder positief over het Joods onderwijs. Dat de Joodse gemeenschap kinderen beschermt tegen de pornoficatie van onze maatschappij en fenomenen als drugs en geweld kan ik inderdaad bevestigen en wees gerust die leerlingen worden niet beknot in hun mogelijkheden, die Joodse jongeren zijn ook niet achterlijk hè. Op zijn best kan ik concluderen dat het een mes is dat aan twee kanten snijdt, er zijn voordelen en nadelen aan deze pedagogische opvattingen. Maar ik kreeg als directeur wel niet af te rekenen met geweld dat leerlingen op elkaar plegen, ze kwamen ook niet met messen naar school” aldus Van Rooy in een gesprek met Joods Actueel.

“Ik heb nooit enig geweld gezien op mijn beide Joodse scholen, wel een Joodse gemeenschap die naar mijn aanvoelen haar kinderen overbeschermd en met ouders die zeer kort op de bal speelden en meteen bij elk voorvalletje op mijn bureau uitleg kwamen vragen. Maar dat is cultuureigen, het heeft te maken met het Jiddisch-mama-fenomeen (lacht). Maar liever dat dan de situatie van mijn collega-directeurs uit de andere onderwijsnetten die steen en been klagen over ouders die op geen enkel oudercontact kwamen opdagen en gedurende de hele schoolloopbaan van zoon of dochterlief nooit enige betrokkenheid toonden, ook niet als de school niet meer wist van welk hout pijlen maken”

Hoe verliep het contact met het schoolbestuur?
“Natuurlijk moest ik in mijn contacten met het schoolbestuur, vooral van een chassidische school, soms over eieren lopen maar ik moet nog de eerste directeur tegenkomen die niet dezelfde voorzichtigheid met zijn inrichtende macht aan de dag moet leggen. Toch ben ik daar steeds zonder kleerscheuren uitgekomen. Dat was een kwestie van wederzijds respect en inleving en dat was aanwezig bij mij en bij hen. Wie dat respect niet kan opbrengen moet zijn conclusies trekken en er ook niet willen werken.”

En het leerplan, werd dat nageleefd?

Advertentie

“De leerplannen werden wel degelijk gevolgd, ook de evoulutieleer werd onderwezen tijdens de biologieles precies zoals het curriculum het voorschrijft maar daarnaast besteedde men ook aandacht het creationisme. Wat is daar mis mee? Ik ben zelf overtuigd atheist, niemand kan mij er van overtuigen dat de ene theorie voor de andere een gevaar kan vormen of wil men per se de spreekwoordelijke eenheidsworst opdringen?”

“De leerlingen die aan mijn scholen afstudeerden gingen verder studeren en werden advocaten, dokters, ingenieurs, zakenmensen enz. Het is wel correct dat de zwakkere leerlingen, die ook in elke ASO-school zitten, moeilijker aan de bak komen nu de arbeidsmarkt door de economische crisis verengd is. Vroeger konden die Joodse leerlingen vaak in de diamantsector aan de slag, nu minder. Joodse scholen moeten volgens mij ernstig werk maken om oplossingen te vinden voor de leerlingen die niet verder studeren na hun middelbaar onderwijs en kijken welke nieuwe mogelijkheden er zijn. Die problematiek heb ik zien aankomen en ik heb er voor gepleit om hiervan serieus werk te maken, zelf heb ik er een lans voor gebroken dat ze toch voor een lerarenopleiding zouden kiezen” aldus nog Van Rooy in een reactie aan Joods Actueel.

Volgens de oud-directeur spelen er ook andere zaken mee: ” Het ziet er naar uit dat onze Joodse landgenoten ervoor mogen opdraaien nu het Europese multiculturele project mislukte. Dat is zeer onterecht want die gemeenschap heeft een grote input op elk terrein zowel cultureel, wetenschappelijk als economisch en de maatschappelijke overlast komt niet uit Joodse hoek” aldus Van Rooy die ook zegt dat hij de ongevoeligheid van jonge journalisten betreurt om niet dieper te graven naar de feitelijkheden want “dit gaat van kwaad naar erger, dit soort artikels was tien jaar geleden zelfs in de Gazet van Antwerpen ondenkbaar” aldus Van Rooy.