Veroordeeld negationist Roeland Raes niet uit Vlaams Belang gezet, Joods Forum teleurgesteld

Roeland Raes

Gevraagd om een reactie, reageert het Joods Forum ‘verwonderd’ met de demarche van het Vlaams Belang om veroordeeld negationist en VB-lid Roeland Raes niet uit de partij te zetten. Het partijbestuur van het Vlaams Belang heeft dat enkele weken geleden beslist maar het nieuws raakte pas nu bekend.

“De partij had nochtans jarenlang gezegd dat ze de uitspraak van de rechter zou afwachten”, reageert men nu bij het Joods Forum, dat samen met het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding bijna tien jaar lang een juridische strijd voerde in de zaak Raes.

SPELLETJE

De partij liet zo jarenlang uitschijnen dat indien het tot een veroordeling zou komen, er effectief stappen zouden worden ondernomen. “Niemand is schuldig tot een rechtbank zich over hem uitspreekt luidde het destijds”. En toen de eerste uitspraak, in 2008, Raes zag veroordelen was het antwoord van de voorzitter dat de partij de uitspraak in beroep zou afwachten.

Maar toen die uitspraak uiteindelijk viel, enkele maanden geleden op 15 september 2010, luidde het plots dat de voorzitter, Bruno Valkeniers, de uitspraak eerst rustig wou nalezen. Toen bleef het stil, maar nu is duidelijk geworden dat Raes zijn zitje bij het VB niet verliest en dat de partij jarenlang een handig spelletje speelde om toch maar geen actie te moeten ondernemen. Dat verrhaal is nu doorprikt.

Advertentie

AUSCHWITZ WAS WERKKAMP

Tijdens de uitzending “Netwerk” in 2001 uitte Raes twijfels bij de omvang en systematiek van de Holocaust. Volgens Raes waren de concentratiekampen eigenlijk werkkampen met slechte levensomstandigheden en was het verhaal van Anne Frank verzonnen.

Roeland Raes nam na zijn uitspraken ontslag als senator en ondervoorzitter van het Vlaams Blok.

De Brusselse correctionele rechtbank veroordeelde Raes in 2008 tot 4 maanden cel met uitstel maar in beroep werd dat teruggebracht tot een eenvoudige schuldigverklaring omdat de redelijke termijn overschreden was. Wel moest Raes aan het Forum der Joodse Organisaties en aan het CGKR elk 1800 Euro betalen. Volgens het Joods Forum is dat, vier maanden na de uitspraak, nog steeds niet gebeurd. Het FJO heeft destijds al bekend gemaakt het geld storten aan de tentoonstelling “lezen en schrijven met Anne Frank”.

ZOVEELSTE GEMISTE KANS

“Het wordt hoog tijd dat ze bij het Vlaams Belang de daad bij het woord voeren en niet enkel in perscommuniqués afstand nemen van het bruine verleden, maar dat ook effectief omzetten in de praktijk. Dit is nogmaals een gemiste kans voor het VB om met het verleden te kappen en in het reine te komen met de gemaakte fouten”, luidde de reactie van onze hoofdredacteur, Michael Freilich.