Israëlisch doof-blind toneelgezelschap verovert harten


 
Ze kunnen horen noch zien en toch brengen de Israëlische acteurs van Nalaga’at volwaardige professionele theaterstukken – enig in de ganse wereld.  De acteurs zijn dubbel gehandicapt: zowel doof als blind.  Niettemin weten zij met hun shows het publiek te boeien met hun combinatie van mime, aanrakingen, gebarentaal en muziek. Eén van hun toneelwerken gaat over dromen ondanks de handicap.

“Het heeft alles wat goed theater moet zijn maar vandaag zelden is”, zegt Adina Tal, directrice van het Nalaga’at-centrum in Tel Aviv-Jaffa. In het Hebreeuws betekent Nalaga’at “raak mij aan”. Als enig doof-blind toneelgezelschap in de wereld hebben de acteurs reeds succesvol opgetreden in zowel Noord-Amerika als in Europa. Hun repertoire bestaat uit twee volwaardige stukken. Het aanleren van een rol vergt veel tijd voor de acteurs. Zo heeft elke acteur een persoonlijke tolk die instructies schrijft in hun handpalmen. “Mijn leven is echt veranderd sinds ik hier in Nalaga’at ben”, laat actrice Batsheva Revenseri weten via haar tolk Feige Swirsky. “Ik kwam reeds met verscheidene tolken in contact die ons oprecht steunen en liefhebben en ook wij houden van hen.”

Wie ooit de kans heeft in Tel Aviv een toneelvoorstelling van Nalaga’at bij te wonen wacht een uitermate verrassende en geslaagde avond. Een absolute aanrader! Bekijk de video voor een voorproefje.

website: www.nalagaat.org.il