Nederlandse journalisten verliezen vertrouwen in Gazavlootactivisten.

Eric Bauchemin, journalist van de Nederlandse Wereldomroep, ziet af van zijn plan om mee te varen met de Gazavloot. “Ik heb 25 jaar als journalist gewerkt, maar ik heb nog nooit zo’n gesloten organisatie gezien als de Stichting Nederland-Gaza.” Dat bleek ook toen na de verwelkoming de regels aan hem werden uitgelegd. Veel punten waren niet-onderhandelbaar. ‘Als je dat niet accepteert, kun je niet met ons mee.’

Boerenbedrog

“Achteraf lijkt het allemaal boerenbedrog” schrijft Bauchemin. “Er was geen ‘select gezelschap’ en ook doen er met Freedom Flotilla 2 helemaal geen Bekende Nederlanders mee. In plaats van 32 Nederlandse deelnemers heeft de organisatie er met moeite 10 bij elkaar geschraapt: acht activisten en twee documentairemakers” luidt het verder op de website van de Nederlandse Wereldomroep. De journalisten werden verhinderd om hun werk te doen en mochten geen videoverslag maken van de verplichte tweedaagse training om te laten zien hoe de provocateurs zich moesten voorbereiden. Ook over andere onderdelen was er een gebrek aan openheid.

De Belgische extreemlinkse Belgium to Gaza organisatie bezondigt zich even zeer aan dit bedrog. Ook daar was sprake van bekende Vlamingen die zouden meevaren, ze gaven er zelfs een persconferentie over maar noppes dus. PVDA-dokter Gorissen verklaarde enkele tijd later op zijn beurt tegen de pers dat niet alleen hij maar ook uit “alle politieke partijen in ons land een mandataris zou meevaren”. Toen Joods Actueel alle partijen contacteerde bleek dit volkomen uit de lucht gegrepen toch bleef de extreemlinkse Gorissen halsstarrig het tegenovergesteld beweren toen we hem er op aanspraken.

En zelfs nu schrijft Gorissen  op een website van de PVDA naar aanleiding van de uitspraken van Jan Jambon tegen Joods Actueel waarbij de N-VAvoorzitter de Gazavloot veroordeelde: “Wat ben ik blij dat we de N-VA-senator die met de vloot wou meevaren, geweigerd hebben”. Dit is dus het soort boerenbedrog waar ook de Nederlandse journalist genoeg van kreeg.

Advertentie

Gisteren raakte bekend dat Vara-verslaggeefster Hasna El-Maroudi en een Trouwjournalist het ook niet meer zien zitten omdat ze steeds meer aanwijzingen hebben dat de extremistische Hamasbeweging betrokken is bij de financiering van het project en de verantwoordelijken weigeren klare wijn te schenken daarover. Beiden zijn het vervolgens afgebold.