Joods Actueel in gesprek met Patrick Janssens – “Antwerpen zonder de Joodse gemeenschap is Antwerpen niet meer”

hartelijk gesprek op 't schoon verdiep

Uit het voorwoord van onze hoofdredacteur:

“Voor Joods Actueel mocht ik deze maand Patrick Janssens, de burgemeester van Antwerpen, interviewen. De burgemeester staat bekend als een no-nonsense man die weet hoe de klus te klaren. Tijdens het gesprek leerde ik Janssens kennen als mens, als persoon. Dat is bijzonder, want vrijwel altijd focussen interviews met hem op nieuwsfeiten zoals meerjarenplannen, voetbalrellen of de huisvestingsproblematiek, maar dit gesprek ging vooral over de inzichten en opinies van Janssens.

Dat de burgervader brede steun binnen de Joodse gemeenschap geniet, is algemeen geweten. Het is immers als Jood, orthodox of niet, goed vertoeven in ’t stad. Er wordt gewaakt over de veiligheid, er heerst respect voor religie en een goede samenwerking met de stadsdiensten is verzekerd, ook bij speciale gelegenheden. Ik denk bijvoorbeeld aan de extra ophaling van het huisvuil in de Joodse wijk daags voor het paasfeest of het afsluiten van de straten voor een parade van Chabad of bij de inhuldiging van een nieuwe Thorarol.

De historische excuses die de burgemeester aan de Antwerpse Joden aanbood, zullen ook niet snel worden vergeten. Dat was in 2007, welgeteld tweeënzestig jaar na de oorlog. Rijkelijk te laat natuurlijk, maar het was wel degelijk Janssens en niet één van zijn zovele voorgangers die deze stap zette. De burgemeester laat zich evenmin van de wijs brengen door links-extremisten als die bijvoorbeeld Israël willen boycotten of het koosjer slachten aan banden willen leggen. Ik zal niet teveel verklappen, het interview leest u in Joods Actueel zelf, maar ik kan u wel zeggen dat ik aangenaam verrast was door de antwoorden die ik kreeg.”

Enkele citaten uit het gesprek met de burgemeester:

Advertentie

“Antwerpen zonder de Joodse gemeenschap is Antwerpen niet meer”
“Misschien moet ook een Vlaams nationalist zich – vanuit zijn functie – eens excuseren”
“Ik ben in de marketing ontdekt, in de ware zin van het woord, door iemand van Joodse afkomst”
“In veel van de dingen die ik bewonder, die ik wil bekijken, lezen en beluisteren is er een enorme bijdrage van mensen met een Joodse afkomst”

Bekijk het fotoalbum – foto’s Kim De Molenaer www.kimdemolenaer.be