Uitnodiging ingetrokken voor Israëlische ambassadeur

Ambassadeur Tamar Samash

Diplomatieke rel, de uitnodiging aan de ambassadeur van Israël om de jaarlijkse Accenta-beurs in Gent te bezoeken werd bruusk ingetrokken. Reden is dat gastland Saoedi-Arabië het niet ziet zitten dat een Israëlische functionaris op de beurs aanwezig is. Vlaams minister-president Kris Peeters reageerde ontstemd op het voorval en liet Joods Actueel weten dat hij de de organisatie hierover zal aanspreken.

Accenta is de grootste beurs van Vlaanderen met 500 standhouders die dit jaar zo”n 100,000 bezoekers zal verwelkomen in Flanders Expo te Gent. Deze 66ste editie gaat door van 10 tot en met 18 september. Zoals elk jaar werden een resem hoge gasten en ambassadeurs uitgenodigd, waaronder de vertegenwoordigster van Israël, mevrouw Tamar Samash.

Kirsten Karlsson, de communicatiemedewerkster van Accenta bevestigde ook tegen Joods Actueel de intrekking van de uitnodiging: “Dat klopt inderdaad, de ambassadrice is niet welkom… Saoedi-Arabië is dit jaar het gastland… en enfin dat ligt gevoelig”.

Beluister hieronder Laurent Reichman, de persattaché van de Israëlische ambassade, over het voorval:
[audio:/wp-content/uploads-pjact001/2011/09/rm.mp3]

Critici zijn er niet over te spreken dat de organisatie gezwicht is voor de financiële druk van de Saoedische geldsponsors. “In dit koninkrijk is het nog steeds aan Vlamingen en Belgen om te beslissen wie wel en niet wordt uitgenodigd”. En “Israël is een officieel vertegenwoordigd land waar België en Vlaanderen volle diplomatieke betrekkingen mee onderhouden”, aldus een bron bij de Israëlische ambassade. “Trouwens, premier Leterme is net terug van een werkbezoek aan Israël waarin hij pleitte voor meer samenwerking.”