Hugo Deckers biedt “welgemeende excuses” aan

Hugo Deckers, de ACOD topman die eerder een storm veroorzaakte met zijn e-mail aan onze redactie, heeft deze namiddag een opvolgmail gestuurd waarin hij zijn excuses aanbiedt. De zaken liggen echter niet zo simpel, zoals u in de reactie van Joods Actueel hieronder kan lezen.

Langs deze weg wil ik mijn welgemeende verontschuldigingen aanbieden omdat ik ongewild de gevoelens van jullie heb gekwetst. Ik heb onderschat welke gevolgen mijn woorden hebben gehad. Ik zie mijn fout in en hoop dat ik u met deze mail van dienst kon zijn.
Met vriendelijke groet
Hugo Deckers

Reactie van Joods Actueel

Geachte heer Deckers,
Wij hebben uw bericht goed ontvangen maar vrezen dat u de situatie helemaal verkeerd inschat.

Advertentie

Deze zaak gaat absoluut niet over onze gevoelens die al dan niet gekwetst zouden zijn (we zijn wel meer gewoon). Waar het om gaat is dat u een amalgaam maakt dat u niet mag maken. Het gaat erom dat u Belgische Joden verantwoordelijk houdt voor iets waar zij geen vat op hebben. Wij hebben niet meer dan onze vrije meningsuiting in het Midden-Oostenconflict, maar wij hebben geen invloed op de gebeurtenissen.

U lijkt niet in te zien dat uw vergelijking fout was, want u trekt uw woorden niet in. U excuseert zich voor onze gekrenkte gevoelens, maar uw excuses hebben wij niet nodig.

U moet inzien dat de parallel die u trekt compleet verkeerd is, dat uw vage dreigementen aan het adres van de Joodse scholen ronduit schandalig zijn, dat u misbruik hebt gemaakt van uw functie als secretaris-generaal van het ACOD om een persoonlijke politieke mening gestalte te geven; u zou moeten inzien dat u als belangrijk functionaris een slecht voorbeeld stelt voor anderen die niets liever wil dan steeds dé Joden beschuldigen, en dat u op die wijze het conflict importeert naar België. Daar gaat het ons allemaal om.

In uw bericht hieronder negeert u al deze fouten.

Om af te ronden, wij zijn niet op zoek naar excuses, wel naar een terugtrekking van uw woorden. En schuwt u beslist de kritiek op Israël niet! Dat land kan daartegen en heeft, zoals alle democratische regimes, kritiek nodig. Wat wij u vragen is een blijk van inzicht in de consequenties van uw woorden.

Met achting

Terry Davids, directrice
Michael Freilich, hoofdredacteur