Ambassadeur Gutman onder vuur voor uitspraken over antisemitisme

Ambassadeur Gutman (links) in gesprek met de Antwerpse rabbijn Lieberman (archief)

Opinie: Heksenjacht

 
De Republikeinse presidentskandidaat in de V.S., Newt Gingrich, eist het ontslag van Howard Gutman, de Amerikaanse ambassadeur in België. Reden hiervoor zijn de uitspraken die Gutman vorige week zou hebben gedaan tijdens een bijeenkomst over antisemitisme.

Volgens de Israëlische website Ynet had Gutman, zelf Joods, geopperd dat er een verschil bestaat tussen het reguliere antisemitisme en de anti-Joodse gevoelens gepropageerd door moslims. Deze laatste zouden veelal ingegeven zijn door het Israëlisch-Palestijns conflict, aldus de ambassadeur, die dan ook de conclusie trok dat een vredesakkoord tussen Ramallah en Jeruzalem een daling teweeg zou brengen van het aantal incidenten tegen Joden uit moslimhoek.

“Schandalige uitspraken”, vonden enkele aanwezigen op de conferentie, aldus Ynet. Ik begrijp de grote controverse echter niet. Wat Gutman deed, was louter een analyse maken van de situatie. En die analyse klopt ook, het werd al verschillende keren aangetoond dat wanneer de toestand in het Midden-Oosten escaleert het aantal anti-Joodse incidenten in onze straten, uitgevoerd door moslims, evenredig stijgt. Zijn uitspraak is dus hoegenaamd niet controversieel.

Dat neemt niet weg dat er zoiets bestaat als echt moslimantisemitisme en dat is niet nieuw. Zo was de moefti van Jeruzalem een groot voorstander van Hitler en hielp hij actief mee om Joden te vermoorden. Hij droomde er ook van om de Joden van Palestina en-masse uit te moorden. Maar reguliere moslims zijn van nature uit niet anti-Joods. Het is al langer geweten dat de Joden het in de Arabische wereld beter hadden dan in de christelijke wereld. De Jodenhaat is daar pas echt opgekomen toen de Israëlische staat werd opgericht. De gretige afname van anti-Joodse boeken, zoals Mein Kampf en De Protocollen van de wijzen van Zion, moet dan ook in die context worden gezien.

Advertentie

Ik kan me niet ontdoen van het gevoel dat we hier politieke spelletjes zien, waarbij de tegenstrevers van Barack Obama voor het presidentschap, Joodse kiezers willen paaien. Met de opinies van Howard Gutman ben ik het niet altijd eens, maar ik zie mij thans wel genoodzaakt om te zeggen dat zijn woorden niet meer zijn dan een correcte analyse van de situatie, tot spijt van wie het benijdt.

Michael Freilich
Hoofdredacteur