Herbekijk de Koppen reportage over het Joods rusthuis van Antwerpen

Herbekijk de reportage via deze link.

Ons land telt twee Joodse rusthuizen: één in Brussel en één in Antwerpen. Koppen krijgt een unieke blik achter de schermen van het Joods rusthuis Apfelbaum – Laub in Antwerpen. “Er zijn een aantal bijzonderheden,” legt Vlaamse directeur Luc De Proost uit. “Er is camerabewaking en de ingang is bom- en kogelvrij, een investering van 80.000 euro. Verder is er ook een sabbatlift, een synagoge en een rabijn.”

Keukenverantwoordelijke Staf Libot staat in voor het bereiden van koosjere maaltijden. “Ik zorg ervoor dat melk- en vleesproducten van elkaar gescheiden blijven. Alle ingrediënten moeten ook afkomstig zijn van koosjere leveranciers.” Een Joodse toezichter controleert vervolgens elke dag of de Joodse voorschriften worden nageleefd. “Omdat wij geen levende wezens mogen opeten, controleer ik of er tussen de rijstkorrels geen insecten zitten.”

Eén jaar geleden werd het rusthuis ook voor niet-Joden opengesteld. Vandaag zijn er 65 Joodse en 55 niet-Joodse bewoners. Voor de nieuwelingen zoals Juliane Winch was dé vraag of ze hier wel aanvaard zou worden. Maar dat valt volgens haar goed mee. “Joodse en niet-Joodse bewoners leven dan wel gescheiden maar iedereen gaat wel respectvol met elkaar om.”

Advertentie

Donderdag 22 december 2011, 21.50 op EEN

Bron: VRT Koppen website