Religieus extremisme in Israël fel veroordeeld – ook bij ons

In Israël is oproer ontstaan over het toenemend extremisme van verschillende ultra-orthodoxe Joden die steeds extremer worden in hun visie van het religieus Jodendom. Naast de premier die hierover een toespraak gaf werd het extremisme ook veroordeeld door de ultra-orthodoxe Shas partij die het extremisme in de schoenen schoof van een ‘klein aantal extremisten’.

Naast de NOS in Nederland besteedde ook bij ons Radio 1 aandacht aan deze problematiek, u kunt dit herbeluisteren via deze link. In onze volgende editie komen wij hier natuurlijk op terug.

Algemeen directeur an Joods Actueel, Terry Davids, schreef hierover in het verleden al:

Terry Davids, algemeen directeur
Een van de meest fascinerende bewegingen binnen het jodendom is de wereld van het chassidisme.
 
Onzelfzuchtigheid en gevoeligheid voor je naasten staan centraal in het leven van de chassidim.  Sinds vele decennia wonen joden van verschillende strekkingen – gelovig , chassid of leek, – in perfecte harmonie met anderen.Het is echter spijtig dat extremisten, die slechts een klein deel uitmaken van de chassidim, hun mede-chassidim steeds vaker een slechte naam bezorgen. Ik ben fier een religieuze vrouw te zijn, ik belijd mijn geloof met liefde voor God en respect voor de Torah, onze heilige bijbel.
 
Het principe van respect is ook een fundamentele waarde in het Jodendom, daarom mijn oproep aan die kleine groep buitensporige elementen: je hebt rechten, maar je hebt ook plichten. Respect tonen is een universele waarde, dat geldt zowel in de Westerse cultuur als in het Jodendom. Hoog tijd dus om dit in de praktijk om te zetten.

Advertentie

Terry Davids
Algemeen directeur